Vuurwerkverbod voor grote delen binnenstad tijdens oud en nieuw

Vuurwerk Groningen 3 - kopie

De Groninger binnenstad wordt voor een deel tijdens oud en nieuw een vuurwerkvrije zone. De gemeente zinspeelt op een vuurwerkverbod voor de Grote Markt, Vismarkt, Gelkingestraat, Peperstraat en Poelestraat.

Het stadhuis heeft zelfs gekeken naar de mogelijkheden om de hele binnenstad vuurwerkvrij te maken, weet RTV Noord. Dat lukt echter niet. De handhaving daarvan zou zo lastig worden dat het niet te doen is voor politie en buitengewone opsporingsambtenaren.

They took my fireworks

Het is schier onmogelijk om tienduizenden bezoekers in de gaten te houden en men is bang dat lui agressief kunnen reageren tegen de hoeders van de vuurwerkwet. Want het college begrijpt dat het tornt aan een ‘historisch recht’ en weet dat zulke ingrepen tot oververhitting kunnen leiden.

Daarom worden alleen de drukste straten waarschijnlijk verboden gebied voor vuurwerk. Naast het vuurwerkverbod grijpt de gemeente nog verder in. Het gezamenlijke aftelmoment op de Grote Markt verkast naar de Vismarkt. Volgens de politie werd het afgelopen jaar bijna te druk op de Grote Markt.

Toekomst vuurwerk in Groningen

Komt mede omdat de ijsbaan een deel van de ruimte inneemt, en volgens de belofte wordt het tijdelijke ijswalhalla dit jaar nog groter. Op de Vismarkt is er meer ruimte en daardoor kan de veiligheid beter gegarandeerd worden. De komende tijd denkt de gemeente na over verdere aanpassingen in de oud en nieuw-viering in de toekomst.

Psst, hier meer afleiding: