Waar komt die nachtelijke bromtoon vandaan die in heel Groningen hoorbaar is?

Een enorme bromtoon maakte zich gisteravond en afgelopen nacht meester van heet de stad. Velen dachten aan een helikopter die urenlang boven de stad vloog, maar het waren de werkzaamheden aan de Zuidelijke ringweg.

Meldingen over de bromtoon kwamen binnen vanuit alle wijken in de stad, van Selwerd tot de Wijert. Maar in de zuidelijke wijken was de bromtoon wel een stuk luider. Dat doet vermoeden dat het iets met de werkzaamheden aan de ringweg te maken heeft, wat ook wordt bevestigd door verschillende mensen op sociale media.

Groningen Gasunie Aperots

Bromtoon komt van trilmachine

Claudia Mulder, woordvoerder van de werkzaamheden aan de ringweg, bevestigt ook dat het geluid daarvandaan komt. “Afgelopen nacht zijn er tijdelijke damwanden geplaatst. Met een trilblok worden de wanden de grond ingedrukt. Dat veroorzaakt de monotone toon.

Afgelopen nacht is slechts een deel van de tijdelijke damwand aangelegd. Dat betekent dat de komende nachten er ook nog volop aan wordt gewerkt met als gevolg dat weer de hele stad mag meegenieten. Beetje hinderlijk, maar wat moet dat moet. En de zuidelijke ringweg moet worden aangepakt anders slipt ‘ie volledig dicht.

Meer uitleg over de werkzaamheden: klikkerdeklik hier.

Ga het gesprek aan ( comments)