Waarom sparen mensen geboortekaartjes?

Geboortekaartjes

Oproepjes voor Groningers is een prachtige Facebookpagina om te volgen. Omdat er hartverwarmende oproepjes voorbijkomen, maar ook hilarische en vreemde oproepjes. Zoals: “Ik zoek geboortekaartjes.”

Wat de neuk, er zijn dus mensen die geboortekaartjes verzamelen. En ze zijn hardnekkig. Het is namelijk niet de eerste keer dat deze oproep is geplaatst op Oproepjes voor Groningers. Het gesprek erover in de beheerdersgroep leert dat een paar maanden geleden dezelfde vrouw ook al zocht naar geboortekaartjes.

“Die verkocht ze vervolgens door,” weet een van de beheerders. Reden om de nieuwe oproep te verwijderen. Oproepjes voor Groningers gaat om ruilen, om geven, om helpen vanuit een goed hart, niet vanuit commerciële belangen. Stiekem vragen om gratis kaartjes om ze vervolgens te verpatsen is commercieel, dus geen oproepje.

Maar wel vragen, bij mij althans. Hoezo spaar je geboortekaartjes? Wat is dat voor rare hobby? Er is zelfs een landelijk forum voor geboortekaartjesspaarders. Daar worden kaartjes op naam, op alfabet en op geboortejaar aangeboden. En er worden blogs over geschreven. Raar.

Nog meer vragen: krijgen mensen wiens geboortekaartje is gespaard ook een melding? Is er een voor mij totaal onbekend iemand die mijn geboortekaartje ergens in een vitrine heeft en daarmee pronkt? Vind ik dat wel oke? Want dat kaartje, dat is toch wel iets heel persoonlijks. En wanneer verkoop je geboortekaartjes? Als je dubbele hebt?

Door Willem Groeneveld

Bron foto

Psst, hier meer afleiding: