Wat denk jij: mogen we in 2021 al schouder aan schouder bier drinken op een festival?

De onzekerheid regeert in festivalland. Experimentele proefevenementen zijn afgelast en er is geen garantiefonds, terwijl veel organisaties zo onderhand moeten beginnen met plannen, boeken en meer van dat. Bouncen we in 2021 weer schouder aan schouder of zijn zulke feestjes nog een vergezicht?

Lowlands, Pinkpop, Kingsland, alles werd afgeblazen in 2020. Net als veel kleinere en lokale festivals zoals Noorderzon. ‘Helemaal kut met peren. Dan volgend jaar maar knallen’, was het devies van veel organisaties. Echter zijn de onzekerheden anno 2021 nog lang de wereld niet uit, zo blijkt.

Voorbereiding kost tijd

Een festival organiseren kost namelijk behoorlijk wat tijd, geld en energie. Voorbereidingen worden vaak maanden van tevoren al getroffen; bands boeken, podia reserveren, bestellingen doen, zzp’ers inhuren. Dat moet ook wel. Maar zonder een garantiefonds voor als het fout gaat, zijn de risico’s gigantisch.

Bovendien is er geen verzekeraar die knaken uitkeert als het kabinet de stekker uit het festivalseizoen trekt. Kortom, de organisatoren zijn terecht terughoudend en een middag onbezorgd rouwdouwen op een festival lijkt nog een zeer vage stip aan de horizon.

In de startblokken

Dat wil overigens niet zeggen dat iedereen in de festivalsector stil blijft zitten. Pinkpop gaat er bijvoorbeeld vanuit dat de boel doorgaat half juni. Ook nog ’s met een redelijke dikke line-up met enkele artiesten die vanuit 2020 zijn doorgeschoven naar dit jaar: Red Hot Chili Peppers, Deftones en Pearl Jam.

Toch kent ook wordt de voorbereiding van de Limburgianen met grote terughoudendheid uitgevoerd. “Als we op het gaspedaal kunnen trappen en gaan organiseren, is back-up fijn”, zegt de festivalmanager van Pinkpop tegen NRC. Maar net als Pinkpop stellen veel andere festivals ook dat ze eigenlijk alleen kunnen doorpakken als de overheid bij annulering de gemaakte kosten vergoedt. En zo’n garantiefonds is er vooralsnog niet.

Proefevenementen

But what about the proefevenementen? Fieldlab zou evenementen waarbij de bezoekers sneltesten moesten ondergaan organiseren in voetbalstations (1.500 man) en in het theater (500 man). Uitgesteld. Dinsdag zijn alle experimenten voor nu afgeblazen, ondanks dat Rutte had gezegd dat ze door zouden gaan, ongeacht de besmettingscijfers.

Reden waarom de proefevenementen voorlopig toch de nek om zijn gedraaid: angst voor de Britse variant van het virus. “Ze gaan door”, aldus de minister van Volksgezondheid over de experimenten. “We gaan volgende week besluiten wanneer.” 

De testen worden als belangrijk gezien voor de evenementensector. Afhankelijk van de resultaten van de proefevenementen, krijgen festivals wellicht wat meer ruimte om toch nog iets op poten te zetten. Al is is dat, zoals zoveel op dit moment, nog in een grote wolk van onzekerheid gehuld.

Zie jij jezelf nog op een festivalletje staan in 2021? Of denk je dat er nog te weinig mag dit jaar? Laat het weten in de comments op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: