Wat nou kerncentrale in Groningen? “Geef huiseigenaren een voucher van 2000 euro en laat ze hun woning beter isoleren”

Foto: ANP/Koen van Weel

Tenminste, dat roept milieuorganisatie Natuur & Milieu. En dat is niet eens zo raar. Misschien heb je net met veel pijn en moeite je eerste huis gekocht. Op de huidige markt betekent dat sowieso dat je hebt moeten overbieden of dat er veel aan het huis moet gebeuren. En dan zijn je spaarcentjes snel op.

Geld gaat vaak eerst naar een likje verf, nieuwe meubels of grote investeringen als een nieuwe badkamer. En dat is logisch. Woongenot staat op één. Je stekkie verduurzamen staat toch echt lager op de prioriteitenlijst. Want wat heb je aan een goed geïsoleerde woonkamer wanneer je geen fatsoenlijke bank hebt om op te zitten.

Klimaatdoelen

Toch kunnen we er niet omheen. Nederland telt 2,7 miljoen slecht geïsoleerde huizen. Als we die beter isoleren komen de Klimaatdoelen van 2030 een stukje dichterbij. Daarom vindt Natuur & Milieu dus dat huizenbezitters én kleine particuliere verhuurders een isolatie-voucher van 2000 euro moeten krijgen. Want veel betere woningisolatie betekent energiebesparing. En dan is een kerncentrale misschien wel helemaal niet nodig.

Geld bijleggen

2000 euro klinkt mooi, maar vaak moet je zelf nog geld bij leggen. Toch is de inschatting van de milieuorganisatie dat ruim een miljoen woningbezitters de voucher zullen gebruiken. En dat zou al een gigantische stap zijn naar een duurzamer Nederland.

Benieuwd welke investering je kan doen, wat het kost en wat het oplevert? Check dan het artikel op de website van Dagblad van het Noorden. Hierin lees je ook wat de terugverdientijd van een investering is.

Psst, hier meer afleiding: