Wat voegt Vindicat toe aan Groningen? Misschien wel meer dan we willen zien

Foto van ANP

Het lijkt erop alsof heel de stad Vindicat uitkotst. Dat is begrijpelijk na het zoveelste incident en de constante herhaling van zetten. Incident, intern onderzoek, excuses, beterschap, afspraken, incident, zo rolt de brut. Logisch dat Stadjers daar klaar mee zijn, al is het vanwege de ogenschijnlijke dubbele maat die gehanteerd wordt. Maar in al die woede, ophef en frustratie zien weinigen de toegevoegde waarde van Vindicat. Die is er wel. Daarom hier maar eem een opsomming, omdat het niet alleen kommer en kwel is.

Vindicat geeft kleur aan Groningen. In welke stad loop je op koopzondag tegen een als konijn verklede student aan die katjelam helemaal losgaat op de tonen van een dj bij een schoenenzaak. Dansen alsof zijn leven er vanaf hangt? In Groningen tijdens Kermesse. Veel mensen zullen het idioot vinden. Ik vind het prachtig. Het hoort bij Stad. Net zoals studenten die ’s ochtends om 9 uur met een feestmuts op hun knar en nakend, met slechts een badjas aan, over straat zwalken erbij horen. En wat te denken van de Vindi-meiden die met typerende hese stem op het terras hilarische nachtelijke avonturen uit de doeken doen, waar je op een paar meter afstand heerlijk van mee kunt genieten. Ze vormen ongewild en onvermoed bijkans een topattractie.

Ladderzat met dank aan Vindicat

Spreekwoorden, gezegdes en clichés zijn ontstaan met dank aan Vindicat. Denk bijvoorbeeld aan de term ‘ladderzat’. Vroeger gebeurde het wel eens dat Vindicaters zo lam aan de toog hingen dat ze omvielen. Op dat moment werd de ladderservice van Vindicat ingezet. Leden rukten dan met een ladder uit naar de betreffende kroeg, hesen de dronkenlap op de ladder en brachten hem vervolgens naar huis zodat de student rustig de roes kon uitslapen. En zo ontstond de term ladderzat die inmiddels in het hele land wordt gebezigd.

Veel goede doelen hebben profijt van Vindicat. Zo organiseert de vereniging jaarlijks een diner voor daklozen. En wat te denken van de inzamelingsacties voor de lokale voedselbank? De lijst met initiatieven is eindeloos en bereikt amper de massa omdat Vindicat zichzelf hiermee niet op de borst slaat.

BN’ers, bobo’s en politici

Het studentenleven in Stad is veel groter dan alleen Vindicat. Edoch is Vindicat een belangrijke factor daarin. Genoeg studenten kiezen voor Groningen juist vanwege het corps. Dat levert de stad een hoop gratis reclame op. Veel van die studenten belanden hoog op de ladder en bazuinen daar rond hoe vet Stad is. Denk aan Harm Edens, Chris Zegers, Frits Sissing en bijvoorbeeld Theo Hiddema.

Theo studeerde in Groningen en was in die tijd lid van Vindicat. Een tijd geleden spraken wij hem en hij vertelde honderuit over zijn liefde voor Stad en de kroegen hier. Die post is viraal gegaan omdat Groningers zulks graag horen en lezen. Zo werkt dat met veel BN’ers die bij Vindicat zaten. En wat te denken van al die politici die ooit bij Vindicat zaten?

Met dank aan de vereniging hebben heel veel bestuurders en politici een binding met Groningen. Dat is belangrijk omdat de regio te vaak er maar een beetje bij bungelt en vergeten wordt. Dankzij alle oud-leden op vitale posities in de maatschappij gebeurt dat een stuk minder. En dat is belangrijk. Groningen verdient namelijk als geen ander (financiële) steun, aandacht en goede plannen vanuit Den Haag.

Veel bedrijven verdienen aan Vindicat

Menig ondernemer verdient de zomervakantie aan Vindicat en soms ook nog de wintersport. Er worden erg veel borrels, etentjes en fuifjes gegeven, daar pikken lokale ondernemers een heel wat graantjes van mee. Van schoonmaakbedrijven tot ijsklontjesleveranciers. Sommige verdienen zelfs zo’n goede boterham aan Vindicat dat ze het slopen van hun interieur op de koop toenemen, voorbeeld daarvan is de Sushimall.

Daarnaast ondersteunt Vindicat jonge ondernemers met een goed businessplan. Zo krijgt Tio Laurey 5.000 euro van de vereniging om zijn unieke sneakerconcept de lanceren. En wat te denken van huisvesting. Vindicat heeft goede banden in Groningen waardoor 90 procent van de leden een huis vindt via de club. Dat is in de Groningse huizenjungle een bijzonder hoog percentage.

Maatschappij, historie en cultuur

Weinigen verwachten het, maar Vindicat is ook nog eens betrokken bij maatschappelijke thema’s in de stad. Zo kreeg de organisatie van de demonstratie voor Davit (7) en Nunë (9), die Nederland uitgezet zouden worden, alle ruimte om een spandoek op te hangen op het balkon van Vindicat.

Dan nog eem aandacht voor cultuur en historie, iets waar veel Nederlanders prat op gaan. Vindicat werd op 4 februari 1815 opgericht in het huidige Grand Theatre. Sindsdien drukt de vereniging een grote stempel op het traditionele studentenleven in Groningen zoals dat al eeuwen op min of meer dezelfde wijze tot uiting komt. Voorbeeld daarvan is de bombastische en met historie doordrenkte opening van het academisch jaar. Ter illustratie: de intocht van Sinterklaas bestaat pas sinds 1888.

Vindicat verbindt Stadjers

Het is heerlijk om je goed te ergeren, om een gezamenlijke afkeer te hebben. Dat zorgt voor een hogere eigendunk, verbinding en vriendschappen. Zo kijk ik af en toe naar Ellie Lust, puur om me kapot te ergeren en beter te voelen. Lekker man. Dat hebben veel mensen ook bij Vindicat. Het is heel fijn om daartegen aan te schoppen. Zo van: die studenten zijn misschien slim en volgen een hoge opleiding, maar ethisch gezien sta ik er ver boven.

Vindicat zorgt voor cohesie in de stad. Ook in Groningen zijn mensen verdeeld in vele facetten, van rijkdom tot politieke voorkeur en van afkomst tot toekomst. Maar er is iets wat al die mensen bindt: de afkeer tegen Vindicat.

Samenvatting

Resumé: Vindicat geeft schwung aan Stad. Het hoort er al honderden jaren bij. Het is cultuur, geschiedenis en traditie. Net zoals Vindicat haten en erop schelden erbij hoort. Ook dat is weer een cultuur die generatie op generatie wordt doorgegeven. Waar moeten we anders over zeiken bij de supermarkt en op verjaardagen, het weer? Daarnaast is Vindicat belangrijk voor de lokale economie en goede doelen. Het zet Groningen op de kaart, (te) vaak negatief, maar achter de schermen op het juiste niveau ook regelmatig positief. Plus: het corps onderscheidt Grunn van Zwolle, Enschede of Leeuwarden, studentensteden die ook graag willen maar toch geen Groningen zijn. En Vindicat verbindt.

Maar ze moeten wel een beetje normaaaaaaaoooooool doen. En rap een beetje.

Psst, hier meer afleiding: