Wat willen we met de Niemeyer-fabriek? “Maak er een creatieve hotspot van”

Niet dat we heel veel te willen hebben, maar het minste dat we kunnen doen is British American Tobacco op het juiste spoor wijzen. Dit jaar rookt de shagfabriek haar laatste peuk en geven ze de pijp aan Maarten. Grote vraag is wat er met de iconische fabriek gaat gebeuren. Nachtburgemeester Merlijn Poolman heeft wel een idee of twee.

“Ik weet dat er woningtekort is, maar ik zou willen pleiten voor een andere invulling. Ik hoop dat er een creatieve projectontwikkelaar te vinden is die inziet wat voor hidden gem dit zou kunnen zijn.”

‘Een plek zoals in Berlijn of Barcelona’

Volgens Merlijn heeft dat vele voordelen. “Het pand hoeft niet afgebroken te worden en de invulling kan zeer divers zijn. Het hoeft niet allemaal creatief, maar het mag ook praktisch zijn. Denk aan een studieplekken, kleine ondernemers met een specifiek product, maar uiteraard ook horeca en een plek voor ontmoeting.”

De fabriek heeft behoorlijk wat oppervlak en ruimte, dus roept de nachtburgemeester op ideeën te delen. “Wat mij betreft is alles mogelijk. Ik denk een beetje aan die overdekte markten die je in Barcelona hebt. Of creatieve broedplaatsen in Berlijn. Als we hier nu niet over nadenken zijn we deze plek misschien voorgoed kwijt. Na 200 jaar shag maken zou het mooi zijn als er nu echt iets moois uit deze plek komt.”

Livemuziek

Als voorvechter van de lokale muziekscene ziet Merlijn in de binnenkort voormalige tabaksfabriek ook een plek voor livemuziek. “Er is veel verdwenen op dit gebied, denk bijvoorbeeld aan LOLA. Het zou een geweldige plek zijn voor lokaal muziektalent. Hopelijk ontstaat er een breed gedragen coalitie voor dit plan, waarin kunstenaars, ambachtslieden, artiesten en politici elkaar vinden.”

Een goed idee voor de wellicht nieuwe hotspot? Laat het weten in de comments. Merlijn leest mee!

Psst, hier meer afleiding: