Waarom de hoeder van d’Olle Grieze water op de vloer smijt

Jan Haak, de hoeder van de Martinikerk, pleurt de godganse dag emmers vol met water op de stenen vloer van de kerk. Het snel verdampende water ziet er vet uit op de video, zeker in slow motion, maar het tafereel dient ook een hoger doel.

Om God warm te houden tijdens barre winterdagen gooien Katholieken van oudsher warm water op de plavuizen in de kerk. God pleasen om in de hemel te komen. Nee, stom grapje. Maar het heeft wel met de vorst te maken. De luchtvochtigheid keldert namelijk naar beneden als het dag en nacht vriest. Dat kan funest zijn voor de kerk uit de 15e eeuw.

Stay strong Olle Grieze

Onder deze omstandigheden krimpt en zet hout in snel tempo uit. Oud houtwerk, dat volop aanwezig is in de kerk, en het orgel kunnen daardoor knappen en beschadigd raken. Dat zou natuurlijk enorm zonde zijn. Al in 1480 begon de bouw van het orgel en sindsdien heeft het alles overleefd, denk aan honderdduizenden wildplassers, oorlogen en bevings.

En dan zou de Russische beer van 2018 fataal worden? Nee dus. Want daar steekt Jan Haak een stokje voor. De beheerder gooit voortdurend water op de stenen zerken. “Alleen vandaag al 120 liter,” vertelt hij aan de telefoon terwijl hij net de laatste de emmer heeft geleegd voor vandaag. “Morgenvroeg gaan we weer verder.”

Tipje voor droge studenten

’s Nachts heeft de kerk geen dorst omdat de zon onder is er en minder vocht verdampt, legt Jan uit. Maar morgen wordt er zeker weer honderd liter water op de vloer van d’Olle Grieze gestort. Het is zelfs een complete dagtaak, maar gelukkig duurt het slechts een paar dagen en komt het niet heel vaak voor. Alleen bij strenge vorst. “De laatste keer was drie jaar geleden.”

Het foefje werkt, volgens Jan, niet goed voor oude (studenten)huizen waar het in de winter ook gortdroog kan zijn. “Het kan alleen op een stenen vloer. Je moet het niet op hout doen.” Wat wel goed werkt, is was ophangen in droge ruimtes. Jan had zelfs de neiging om te vragen of mensen hun was wilde ophangen in de Martinikerk. Maar da’s ook weer zo wat.

Voor een studentenhuis is was ophangen daarentegen een prima oplossing tegen lucht die droger is dan Herman Finkers. Voordeel is  ook nog eens dat je studentenhok een beetje fris gaat ruiken. Winning.

 

Nu het buiten dag en nacht vriest, gaat de luchtvochtigheid snel omlaag. Dat is slecht voor hout, want dat krimpt en zet uit. Oud houtwerk in de kerk en het orgel zou kunnen knappen en beschadigd raken. Beheerder Jan Haak houdt dat goed in de gaten en gooit voortdurend water op de stenen zerken waar het verdampt en de luchtvochtigheid op peil houdt.

Geplaatst door Stichting Martinikerk Groningen op woensdag 28 februari 2018

Ga het gesprek aan ( comments)