Groningen legt lang douchen aan banden: vanaf komend weekend na 10 minuten minder waterdruk

Foto van ANP/Koen Suyk

Europa moet minder afhankelijk worden van gas. Want dat veroorzaakt bevings in Groningen en daar spekt Poetin de oorlogskas mee. Om particulier verbruik in te dammen wil de gemeente in samenwerking met Waterbedrijf Groningen de rem zetten op lang douchen.

Een gemiddeld Nederlands huishouden jaagt zo’n 1500 kubieke meter gas er per jaar doorheen, blijkt uit data van energievergelijken.nl. Daarvan wordt 75 procent opgestookt voor de verwarming van woningen en zo’n 20 procent gaat naar douchen. De rekensom van de energievergelijkers leert dat vijf minuten korter douchen jaarlijks zo’n 60 kuub gas per huishouden scheelt.

Besparing van 22 miljoen euro in Stad

In de stad Groningen zijn dik 136.000 huishoudens. Doe dat keer 60 kuub en de besparing kan oplopen ruim 8.000.0000 kuub gas. Met de huidige gasprijs van 2,70 euro scheelt dat alleen in Stad al 22 miljoen euro aan gas. Of, omdat Poetin wil dat het Russische gas in roebels wordt gelapt, zo’n 2.153.848.320 roebels. Dat is serieus geld. Dat doet Poetin pijn. Zeker als dat breder wordt opgepakt.

Eerder spraken Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en GroenLinks in de Groningse gemeenteraad al de wens uit aan dat Stad voorop moest lopen met realiseerbare plannen om de energieverslaving aan te pakken. De autoloze zondag moet daar een belangrijke belangrijke pijler in worden, net als het goedkoper maken van openbaar vervoer en meer inzetten deelfietsen en -scooters.

Minder lang douchen vanaf vrijdag

In samenwerking met het Waterbedrijf Groningen grijpt het stadsbestuur nu dus naar een nieuw middel: Na 10 minuten douchen wordt automatisch de waterdruk sterk verminderd. Komende vrijdag om 17:00 uur wordt de maatregel uitgerold in de zuidelijke stadswijken, waar volgens data het langst wordt gedoucht. Snel daarna volgt de rest van de stad. De urgentie is namelijk hoog. Zolang wij massaal Russisch gas gebruiken dragen we immers bij aan de bloederige oorlog in Oekraïne. Meer Gronings gas winnen is, volgens betrokken partijen, ook geen optie vanwege de grote problemen die dat oplevert.

Psst, hier meer afleiding: