Wauw | Unieke en rete-oude (eind 16e eeuw) kaart van Groningen duikt op in Duits archief

De door historicus Frans Westra in een Duits archief gevonden kaart.

Dat was wel even een bijzonder moment voor historicus Frans Westra uit Haren toen hij in het staatsarchief van Marburg een stokoude kaart van de stad Groningen vond. Hij deed onderzoek naar de betrekkingen tussen Groningen en Hessen in de 17e eeuw en stuitte op de uniek plattegrond van Groningen, gemaakt eind zestiende eeuw.

Oude kaarten zijn er wel meer. Kaarten van eind zestiende eeuw zijn al behoorlijk wat zeldzamer, maar eind zestiende-eeuwse kaarten van de stad waarop de straatnamen zijn aangegeven, dat mag wel een bijzonderheid heten. Stadshistoricus Jan van den Broek werkt nu samen met Frans Westra aan een publicatie in het historische periodiek Stad en Lande, waarin vaak lokale historici de geschiedenis van stad en ommeland belichten. Hij legt uit hoe bijzonder de vondst is.

Op de kop

“Je moet wel opletten, want de kaart is als het ware op de kop getekend”, zegt Jan van den Broek. ,,Dus het noorden is beneden en het zuiden is boven. Wat dan meteen opvalt, is de dwangburcht aan de zuidkant van de stad die daar in opdracht van Alva is neergezet.”

Andere bijzonderheid is dat de Grote Markt destijds nog de Breede Markt werd genoemd. Sowieso is het uniek dat de straatnamen op de kaart staan. Dat komt zelden voor op kaarten uit die tijd. Stadsplattegronden werden veelal gemaakt in opdracht van iemand die wilde weten hoe de vestingwerken waren opgebouwd, legt Van den Broek uit. “De aandacht ging vooral uit naar de verdedigbaarheid van steden. Dat was de reden dat ze werden gemaakt.”

Lees meer op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: