Weer een website die studenten ‘oplicht’, maar dit keer met goede afloop

Co fietsen studenten

Wat is het domste wat je kunt doen als je een kamers aanbiedt op een website op niet geheel legale wijze? Jezelf op de radar van Sikkom plaatsen. Dat is wat Studio Huren in Groningen deed, maar het loopt goed af.

Onder het artikel waarin we de niet koosjere praktijken van MoyMoy blootleggen en de Facebookpagina’s waarmee ze werken taggen, reageert Studio Huren in Groningen op Facebook: “Wij hebben hier niets mee te maken. Zou je de link naar ons kunnen verwijderen?” Dat kan, want er zijn zoveel pagina’s me vergelijkbare namen.

Bemiddelingskosten

Als Studio Huren in Groningen onterecht genoemd wordt, moeten ze worden weggehaald. Zo simpel is het. Maar vier klikjes op de website van Studio in Groningen Huren leert dat ze op exact dezelfde wijze werken als vele andere bureau’s. Ze vragen onterecht bemiddelingskosten.

Als je op de website wilt reageren op een woning, moet je eerst dertig of vijftig euro dokken. Makkelijke handel en verboden door de Hoge Raad in 2015. Fijn dit, weer een website in Groningen die de boel een beetje belazerd, met als verschil dat deze studio zichzelf op onze radar heeft geplaatst met de reactie op Facebook.

Wel of niet illegaal

De link met MoyMoy hebben we verwijderd. Maar we hebben ook de eigenaar van Studio in Groningen Huren gebeld. Om hem te vragen naar zijn werkwijze. Dat is een openhartig, eerlijk en ontnuchterend gesprek geworden. Niet om de boel heendraaien, maar toegeven, spijt betuigen en beterschap beloven.

De eigenaar: “Ik probeer studenten zo min mogelijk te laten betalen door ze zo lang mogelijk een lidmaatschap te bieden. Ik lever een dienst, vind ik, en vraag daarvoor een vergoeding.” Maar dan bemiddel je toch tussen verhuurder en huurder en je laat de huurder betalen om in contact te komen met de verhuurder?

student

Foto van Joram Krol

Het mag inderdaad niet

“Ja, dat klopt.” Dat zijn dus bemiddelingskosten. De Hoge Raad is daar vrij duidelijk over. “Ja, klopt weer, de Hoge Raad heeft daar gelijk in. Als je het zo stelt, overtreed ik inderdaad de wet. Zo voelt het voor mij niet, omdat heel veel zo werken. Maar het is inderdaad verboden. Ik was me hier nog niet genoeg bewust van.”

Ander opmerkelijk punt is dat op de website, onder het kopje partners, de gemeente Groningen staat. Dat geeft natuurlijk vertrouwen. Een verhuursite die samenwerkt met het stadhuis, dat moet wel bonafide zijn. Maar de gemeente werkt helemaal niet samen met het bedrijf. “Klopt ook, is een foutje op de website, halen we weg.”

Beterschap

De eigenaar belooft tot slot beterschap. Hij begrijpt dat het geen excuus is dat anderen het ook doen. Dat maakt het nog niet legaal, beseft hij en hij en is stiekem wel blij met ons telefoontje. “Ik had niet het idee dat ik foute dingen deed, maar het is inderdaad helder. Ik ga mijn werkwijze onder de loep nemen en aanpassen waar nodig.”

Een paar dagen later is de complete site uit de lucht gehaald, net als de Facebookpagina’s. Reden om weer te bellen met de eigenaar, voor een update. “Goed dat je belt, ik wil je bedanken. Ik zat er al een tijdje mee in mijn maag en schrok van je telefoontje. Alles is nu offline en ik kom terug met een eerlijke site en legale werkwijze.”

Lijst met dubieuze aanbieders

Kijk, zo kan het ook. Niet kronkelen, maar zeggen waar het op staat, spijt betuigen en direct actie ondernemen. Reden voor ons om de naam van de eigenaar niet te melden. Het gaat ons niet om naming and shaming, maar om een eerlijke markt waarin woningzoekenden niet worden verneukt. In dit geval is die missie geslaagd.

De lijst met dubieuze aanbieders van kamers en woningen in Groningen begint te groeien. Na onderzoek zijn wij in ieder geval tot de conclusie gekomen dat alle sites en Facebookpagina’s die verwant zijn aan MoyMoy onrechtmatig werken, net als Kamers.nl, Huurwoningen.nl en 123Kamer.nl. En nog vele andere, daarover snel meer.

Psst, hier meer afleiding: