Welcome to the jungle, in Lewenborg, waar de vloer lava is

Dwars door Lewenborg loopt een sliert oerwoud waar de natuur vrij spel heeft. Het gaat om het zogeheten Le Roy-gebied, waarvan het onderhoud voor de komende honderd jaar is overgedragen aan bewoners.

Dat klinkt alsof de gemeente zich er makkelijk van wil afmaken, net zoals allicht met de addoptieprullenbakken en al die mensen die vrijwillig Stad netjes houden, maar zo zit het hier niet. Er zit een duidelijk idee achter en de uitwerking is fantastisch.

Samenwerken met de natuur

Sinds 1973 onderhouden bewoners zelf een groot deel van het gemeentelijk groen in Lewenborg. Dat gaat volgens de visie van tuinarchitect en beeldend kunstenaar Louis Le Roy. Daarin gaat het om natuurbeheersing, maar samenwerking met de natuur.

Het resultaat is strook van ongeveer twee kilometer lang die slingerend door de stadswijk loopt, soms onderbroken door een weg. Onderweg wordt de wandelaar verrast met de wilde natuur, maar ook met speelse elementen aangelegd door de mens.

De vloer is lava

Zo hangen ergens enorme netten aan de bomen. De grond ligt er bezaaid met grote keien en houten palen. Volgens Gerrit, die op de site van de gemeente een rondleiding geeft, is het de bedoeling dat kinderen rond kunnen klauteren zonder de grond te raken.

Een ander terugkerend element zijn de ruwe materialen, geheel in de geest van Le Roy. Volgens hem gaat natuur namelijk over meer dan alleen planten. Met puin, tegels, stenen en hout vormt hij ecokathedralen in de natuur. Die zijn er ook in Lewenborg.

“Een bos moet ook ruïnes hebben”

Zij het op bescheiden schaal, maar toch. In het Lewenborgse oerwoud staan bijvoorbeeld enorme toren van stoeptegels en vijvers zijn aangelegd van klinkers met rotsplantjes. Verder is er een salamanderpoel, pinetum en een vuurplaats.

Al deze spots worden door vrijwilligers opgezet en onderhouden. Meestal gaat dat fantastisch. Maar niet alles lukt. Niet dat dat erg is. Zo vertelt mede-beheerder Gerrit Vos, die al sinds 1983 betrokken is bij het project: “Een bos moet ook ruïnes hebben.”

Meer info

Op de site van de gemeente vertelt Gerrit nog veel meer over de strook ongerepte natuur in Lewenborg. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk dat het beheer voor de komende honderd jaar is overgedragen, dat het rete-uniek is in Nederland en dat het kabouterdorp slachtoffer is geworden van vandalisme. Ook weet de gemeente waar je het beste kunt beginnen met wandelen.

Foto’s en bron artikel: gemeente Groningen

Psst, hier meer afleiding: