Welkom in het ultieme sprookjesbos van Paradigm – video

Paradigm bos 4

Er moeten nog bergen werk verzet worden als wij maandag rondlopen op het voormalige terrein van de Suikerunie, maar de contouren van Paradigm Festival worden zichtbaar. En hoe! Vooral het festivalbos nadert zijn voltooiing en belooft heel vet te worden.

Al weken klussen elke dag zo’n zeventig vrijwilligers aan het festival. De laatste dagen worden ze daarbij ondersteund door enkele professionals om bijvoorbeeld de imponerende mainstage veilig en verantwoord te bouwen. Niet alles kun je overlaten aan weldoeners. Soms heb je vaklui nodig. En vrijdag 12:00 uur moet het klaar zijn.

Het terrein, dat strekt van de ringweg tot ver voorbij de oude fabriekshal, is enorm. De afstanden zijn zo groot dat werknemers zich van A naar B verplaatsen met scooters en golfkarretjes. Binnen wordt de laatste hand gelegd aan de muziekinstallaties en de aankleding. Bijna klaar voor 72 uur non-stop raven.

Paradigm binnen

Creatief met bos

Buiten moet nog heel veel gebeuren. Komt allemaal goed, net zoals bij elke editie van Paradigm Festival tot nu toe. Maar de onwetende krijgt niet die indruk. Overal op het terrein wordt volop gewerkt en wacht nog meer werk. Er verrijzen heel veel kunstwerken, podia, tenten, EHBO-spots en meer van dat.

Met een beetje fantasie wordt duidelijk hoe het festival uitziet. Nu al zin in. Het wordt bruter dan ooit. Heel groot, met veel afstanden, maar ook intiem, met genoeg mogelijkheden om met een select gezelschap te bouncen of te chillen. Maar het allervetste is toch wel het bos dat in een uithoek van het terrein, tegen de ringweg aanligt.

Onderweg naar het bos worden we al lekker gemaakt. Door de organisatie, maar vooral door vrijwilligers: “Heb je het bos al gezien? Dat wordt het allervetste podium van Nederland.” Dat is nogal een belofte. Maar hij wordt ingelost. Dat blijkt al zodra de eerste stappen in het kleine woud worden gezet. Vanuit het niets verschijnt een behoorlijk groot en rond podium met een diameter van dik dertig meter.

Paradigm bos 6

Met oog op de toekomst

Het podium is gebouwd op afgezaagde bomen op ongeveer anderhalf meter hoogte, waardoor het lijkt te zweven in het bos. Die illusie wordt versterkt door enkele bomen die door het podium heen groeien. Aan de rand van het podium is de dj-booth gebouwd rondom, jawel, een boom. De boom fungeert als nok en centrale balk. Aan de andere kant is de bar gebouwd, ook weer met een boom. Awesome.

Wat ook awesome is: er wordt heel duurzaam met alles omgegaan. Er worden geen spijkers in levende bomen gerost. Wel wordt er gevlochten en meer van dat om constructies stevig en long lasting te maken. Er wordt hard gebouwd voor het festival van komend weekend, maar de bedoeling is dat Paradigm de komende vijftien jaar op deze spot zit.

Paradigm bos 5

Bostripwalhalla

Achter het bospodium begint het bostripwalhalla. Zo bruut opgezet dat je eigenlijk geen drugs meer nodig hebt om door het bos te dwalen met een verruimde geest. Daar zorgt de aankleding van Paradigm wel voor. Overal paden, bruggetjes, bijzondere chillspots, beesten gemaakt van gevlochten takwerk, lichtgevende potjes, groepshangmatten, toffe quotes op bordjes, opmerkelijke kunst en pisbakken zoals je nog nooit hebt gezien.

Via een soort plasgoot pis je in een bult hooi. Het hooi neemt de plas op en verwerkt het op een natuurlijke wijze tot compost, dat weer wordt gebruikt voor de verwarming van de hal. Het innovatie plassen is tekenend voor Paradigm. Het festival wil, zeker met al die vrijwilligers, een familiegevoel uitstralen, maar belangrijker: een kraamkamer zijn voor de duurzame samenleving van morgen.

Paradigm bos 7

Innovatief zeiken

Dat komt terug in het plassen, maar eigenlijk in alles. Zoals in de gebruikte materialen. Dat is allemaal tweedehands. Afgezaagde bomen voor het bospodium krijgen een nieuw leven als planken die weer worden gebruikt voor dj-booths of chillplekken. Eigenlijk is alles wat je ziet op Paradigm gebouwd van hergebruikt materiaal. Dat maakt het festival nog meer bijzonder.

Niet omdat Paradigm het enige festival is dat daar zo nadrukkelijk mee bezig is. Grote verschil is wel dat die andere festivals bakken met subsidiegeld krijgen om het idealisme van de grond te krijgen. Paradigm niet. Willen ze ook niet. Subsidies zorgen alleen maar voor meer kaders die de creativiteit beperken, die juist alle ruimte moet krijgen en krijgt. Zeker in het bos.

Meer Paradigm, kaartverkoop en zo: officiële website – en hier een tof artikel van VICE over Paradigm.

Tekst: Willem Groeneveld

Fotoserie sprookjesbos Paradigm

Paradigm bos 1

Paradigm bos 2

Paradigm bos 3

Paradigm bos 8

Paradigm bos 9

Paradigm bos 10

Paradigm bos 11

Paradigm bos 12

Psst, hier meer afleiding: