Groningers internationaal in het nieuws met digitaal organisme
Amerikaanse technologie-  en kunstblog The Verge is in de ban van Kunstenaarscollectief WERC. De Groningers maakten het kunstwerk Pixi: een groep kunstmatige wezens met een eigen willetje. Dit digitale organisme is de bossen van Drenthe te bezichtigen.

Het kunstwerk bestaat uit meer dan duizend draadloos communicerende led-lampjes die op elkaar en op de bezoeker reageren. Staatsbosbeheer heeft het lichtkunstwerk aangekocht om meer beleving in het bos te creëren tijdens de korte, donkere winterdagen.

Pixi

Het idee van de Pixi ontstaat tijdens Innofest in Leeuwarden, het innovatieprogramma van Welcome to the Village. Olav Huizer van het kunstenaarscollectief WERC, is de maker en ontwerper van de zeshoekige wezentje, waarvan er duizend te bezichtigen zijn bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen.

“Ik heb onderzoek gedaan naar hoe organismen in een groep functioneren en hoe ze dat individueel doen”, zegt hij in het filmpje over zijn creatie. “De Pixi leeft met z’n duizenden in het bos en reageert op zichzelf en de omgeving. Het is ontstaan uit onze fascinatie met de biologische processen die plaatsvinden binnen dit soort organismen.”

Zwerm, school, groep

De Pixi is dus een digitaal organisme dat werkt als een groep vuurvliegjes, een zwerm spreeuwen of een school vissen. Pixies maken hun eigen keuzes, maar worden ook beïnvloed door omgevingsfactoren uit de natuur. Elke Pixi heeft een pulserend lampje.

WERC wil met dit kunstwerk onderzoeken of een technisch natuurverschijnsel in staat is de complexe patronen van de natuur na te bootsen. Kan zo’n kunstwerk een interactie met de natuur aangaan? De Pixi is ontworpen als zelfredzaam individu, dat kan overleven in de natuur.

WERC

Kunstenaarscollectief WERC bestaat net als de Pixi uit een groep artiesten met uiteenlopende disciplines, die in wisselende formaties werken. Terugkomende onderwerpen in hun projecten zijn het experiment met nieuwe media en techniek.

Hun gezamenlijke fascinatie is de connectie tussen de digitale en de fysieke wereld. Dit zie je in bijna al hun werk terug. WERC is gevestigd in Groningen.

Foto’s door Knelis

Psst, hier meer afleiding: