Wereldrecord: grootste eierbal ooit

eierbal

Denk je aan Groningen, dan denk je aan de Martinitoren, aardbevingen en de eierbal. De eierbal is het culinaire hoogstandje van de Groningse keuken, maar is volgens vrienden Jeanine, Steven en Gerben te klein. En daarom maken ze komende woensdag de grootste eierbal ooit. 

Het wordt een officiële en heuse recordpoging voor de grootste eierbal ooit. De snack wordt voor de gelegenheid gemaakt van een struisvogelei. Dat zijn joekels van eieren. Aan het einde van de middag wordt de reuze-bal in de frituur van Friet van Piet gegooid.

Waarom grootste eierbal ooit?

“Het idee ontstond in de snackbar,” legt Jeanine Duijst uit. “Ik zat met Steven en Gerben een eierbal te eten. En die hadden we eigenlijk binnen een paar happen op. Die ballen zijn veel te klein!” En dus besluiten de vrienden zelf maar een reuze-eierbal te maken.

Samen met Steven Smit en Gerben Kamphorst gaat Duijst proberen het wereldrecord te verbreken. “Er is nog nooit zo’n grote eierbal gemaakt, dus het wordt wel spannend of het lukt,” denkt Gerben. “Vooral het ei goed gaar krijgen, dat wordt een uitdaging.” – Een struisvogelei moet tussen de 1,5 en 2 uur koken voordat het gaar is.

Te groot voor normale frituur

Daarna gaat de bal bij cafetaria Friet van Piet in de frituur. “De eierbal is te groot voor een normale frituurpan en zij hebben natuurlijk jarenlange ervaring in het maken van een Groningse eierbal,” zegt Smit. Als de eierbal is gelukt, dan kan het hele cafetaria een hapje proeven.

Komende woensdag (24 juni) rond 17:00 uur gaat de bal de frituur in bij cafetaria Friet van Piet aan de Meeuwerderweg 112.

Psst, hier meer afleiding: