Verrassing op loonstrook door vakantiegeld. Dit betekent het voor jou

De meeste mensen krijgen in mei hun vakantiegeld.

De meeste mensen krijgen in mei hun vakantiegeld.

De meeste werknemers krijgen in mei hun vakantiegeld: minimaal 8 procent van het jaarsalaris. Dit jaar houden werkenden met een lager salaris, tot ongeveer 3000 bruto per maand, daar wat meer aan over dan vorig jaar. Wie meer dan modaal verdient, krijgt juist wat minder vakantiebudget.

Dat blijkt uit doorrekeningen van salarisverwerker ADP. Er zijn een paar opvallende uitkomsten. Zo zal iemand die net onder modaal verdient, zo rond de 3000 euro bruto per maand, blij opkijken: die krijgt netto maar liefst 259 euro meer vakantiegeld dan met hetzelfde salaris vorig jaar.

Jan Modaal

Dat terwijl iemand die precies modaal verdient (3086 euro bruto) juist 18 euro minder krijgt. „De groep met een inkomen van 3000 euro bruto valt net in een ander verrekeningspercentage dan vorig jaar. Die betaalt nu 39,94 procent belasting over het vakantiegeld, tegen 48,94 procent vorig jaar. Dat scheelt enorm”, legt salarisexpert Dik van Leeuwerden van ADP uit.

Een tegenvaller is er voor wie drie keer modaal (9258 euro bruto per maand) verdient. Die krijgt 579 euro minder vakantiegeld op zijn rekening gestort. „Die kreeg dit jaar wel meer arbeidskorting, dus een hoger nettosalaris bij hetzelfde brutosalaris. Maar dat voordeel levert diegene nu bij het vakantiegeld grotendeels weer in”, ziet Van Leeuwerden.

Voor de meeste mensen is het verschil een stuk minder groot, een of twee tientjes meer of minder dan vorig jaar, tot 48 euro minder vakantiegeld bij een salaris van 2,5 keer modaal (7715 euro bruto per maand).

Ingewikkeld stelsel

Dat het altijd lijkt dat we veel meer belasting over vakantiegeld betalen dan over het normale maandsalaris, komt door ons ingewikkelde fiscale stelsel, legt Dik van Leeuwerden van ADP uit. „Iedereen heeft recht op heffingskortingen. Die worden door twaalf gedeeld en verwerkt in het maandsalaris”, zegt de salarisexpert.

„Bij het vakantiegeld worden die kortingen dus niet verrekend. En ze zijn ook nog inkomensafhankelijk. Je jaarsalaris stijgt door het vakantiegeld of ook bijvoorbeeld door een bonus of dertiende maand, maar de korting is gebaseerd op je jaarsalaris zonder die extra’s. Daarvoor wordt dan gecompenseerd, waardoor je minder overhoudt.”

Dat allemaal om te voorkomen dat je na je belastingaangifte volgend jaar veel moet bijbetalen. Al is dat nooit helemaal te voorkomen, zegt Van Leeuwerden. „Als je bijvoorbeeld een baantje naast je baan hebt, moet dat altijd achteraf worden gecompenseerd.”