Wespensteek wordt Jan Huzen bijna fataal en laat zien hoe idioot de snelwegblokkades zijn. Maar dat ziet ‘ie zelf niet

Jan Huzen, grote gangmaker achter tal van (boeren)protesten, langzaam aan-acties en snelwegblokkades, is gisteravond met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Na het bezoeken van een snelwegbestorming werd hij gestoken door een wesp waarop een hevige allergische reactie volgde. Volgens Jan had het niet veel gescheeld of hij was dood. Maar of hij daar lessen van leert?

Naar omstandigheden gaat het redelijk met Jan, laat Onrecht TV weten. “Hij blijft nog in het ziekenhuis en heeft heel wat beschermengelen bij zich gehad.” Gelukkig maar voor Jan, zijn familie, naasten en alle volgers van de voorman van de vele Steunpunt Boeren en Burgers-pagina’s op Facebook. Ook vanuit hier wensen we Jan beterschap en sterkte. Daarnaast moet een klein puntje worden aangestipt.

Twee minuten

“Als de medische hulp twee minuten later was gekomen, was hij er niet meer geweest”, pent OnrechtTV (bekend van de fakkel bij Kaag). Jan hoop het dan ook nooit meer mee te maken. “Je ziet ineens je hele leven voorbijkomen. Ik dacht echt dat ik het niet zou overleven. Het medisch personeel spreekt ook van een wonder.”

Jan is op de terugreis van een wilde bestorming van de snelweg nabij Emmen als hij wordt gestoken. Eem voordat hij geprikt wordt, meldt hij op Facebook: “Om 20:45 uur zijn bij Nieuw Amsterdam de rapen gaar! Meer dan duizend man die de snelweg op willen.” Eem later dropt hij een foto van de oprit naar de snelweg. Daarop is te zien dat politiebussen dwars op de toerit staan en proberen te voorkomen dat de wilde horde de snelweg opgaat. Jan pent daarbij: “Chaos op Nieuw Amsterdam.”

Snelwegblokkades leveren hoe dan ook vertraging op voor hulpdiensten

Een uur daarvoor gaat het ook al los op dezelfde snelweg, laat Jan zien in een video. Bij Holsloot is de A37 volledig geblokkeerd door een aantal vrachtwagens en jongeren. Iets later tikt hij: “Dat is nou al de tweede x dat de ME misgrijpt. ” En zo jut Jan al dagen zijn achterban op om zich vooral aan te sluiten bij de protesten.

Die blokkades zorgen voor files. Met als gevolg dat hulpdiensten er moeilijker langs kunnen. De demonstranten maken weliswaar ruimte voor ambulances met hoge spoed, maar het levert per definitie tijdverlies op en dat in situaties dat elke seconde telt. Om dat duidelijker te maken pak ik voor het gemak Jan zijn eigen situatie erbij. Want ook daar maken twee minuten het verschil tussen leven en dood, volgens Jan zijn eigen woorden.

Hypothetisch

Stel nou dat de ambulance, die onderweg is naar Jan, in een file van vijf kilometer achter een snelwegblokkade terechtkomt. Stel. De vluchtstrook is weliswaar vrij, maar ambulances mogen met maximaal met 50 per uur over de vluchtstrook bij een file. Logisch, want met groter snelheidsverschil wordt het gevaarlijk. Daarentegen mag een ambulance met hoge spoed in normale omstandigheden 40 kilometer per uur harder rijden dan het andere verkeer. In dit geval zou dat dus 170 per uur zijn, het is immers na 19:00 uur en dan is 130 de maximum snelheid.

De snelle rekensom leert dat een ambulance met 170 per uur 1:45 minuut over vijf kilometer doet. Diezelfde ambulance doet met 50 per uur over diezelfde vijf kilometer 6 minuten. Dat is dus dik 4 minuten verschil. Dat had in het geval van Jan dus betekend dat hij was overleden. Gelukkig is het niet zover gekomen. Maar het maakt wel duidelijk dat die blokkades van de snelweg, ook al worden ambulances erlangs gelaten, het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood.

Lessen niet geleerd

Helaas leert Jan niet van zijn eigen voorbeeld en jut hij zijn achterban onverminderd op met de afsluitende woorden: “Blijf doorstrijden, met mij komt het goed.” Maar met de volgende, die wel de pech heeft dat de ambulance een boerenblokkade treft, misschien niet.

Psst, hier meer afleiding: