Westerhaven en -singel levendige hotspot voor dealers: grammetjes coke vliegen om de oren

Foto uit het archief van RDB Producties

Het is zo rond middernacht en je hebt de spannende tocht door het Noorderplantsoen zonder kotsen overleefd. Nietsvermoedend fiets je over Westersingel richting Hoendiepskade. Snel nog even een Turkse tosti scoren voor de lekkere nachttrek en zo u wilt een grammetje coke, die gretig worden aangeboden door lokale delers op straat.

De Westerhaven is één van de weinige plekken in Stad waar het tijdens de lockdown ’s avonds laat nog druk is. Auto’s en fietsers rijden af en aan vanwege de aanwezigheid van onder andere het eerder genoemde afhaalloket. Maar ook de Hasret en de McDonald’s zijn nog tot laat populair.

Verdachte activiteiten

Wie tijdens het wachten op de tosti wat beter om zich heen kijkt, ziet ook andere activiteiten dan de zoektocht van hongerige Stadjers. Twee gasten op een scooter zorgen vrijdagavond bijvoorbeeld voor restaurant Pernikkel voor het stillen van een heel andere honger. Eurobiljetten en drugs gaan van hand tot hand en niemand lijkt zich daarbij druk te maken dat het vol in het zicht gebeurt.

Om de hoek, bij nachtwinkel Ankaramarket aan de Westersingel krijgen twee mannen, duidelijk onder invloed van het één en ander, ruzie met een andere man. De vete wordt midden op straat met enig duw- en trekwerk beslecht, waardoor een auto vol in de ankers moet. Op de stoep voor Integra Video slaan twee jongs, leunend tegen een BMW, het schouwspel met enig vermaak gade te slaan. Een andere auto voegt zich erbij en door het raampje vindt een transactie plaats.

Onveilig gevoel

De handel op straat in Stad is niet nieuw. Het was er altijd en het zal er altijd zijn. Toch geeft het voor de toevallige voorbijganger en buurtbewoners wellicht een unheimlich gevoel. Het bevordert het veiligheidsgevoel in de buurt in ieder geval niet. Een omwonende vertelt: “Dinsdagavond werd ik op een stukje van nog geen vijftig meter twee keer lastiggevallen. Een keer wilde iemand geld van me hebben en de ander kon ik niet verstaan omdat ik snel doorliep. Het was redelijk intimiderend.”

Politie of gemeente?

Volgens de woordvoerder van de politie ligt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op straat bij de gemeente. Het stadhuis kaatst bal, bij monde van woordvoerder Hans Coenraads, echter terug. “Het is aan de politie om overlast te constateren.” Hij belooft wel de bevindingen mee te nemen in het overleg dat het stadhuis regelmatig heeft met de politie.

Geen idee wanneer dat overleg plaats vindt, maar de avond nadat wij aan de bel trekken bij de woordvoerders (woensdag) heeft de politie rond middernacht twee personen staande gehouden op het beruchte hoekje vanwege mogelijke vernielings. “Er was te weinig bewijs om ze uiteindelijk te arresteren”, verklaart Anthony Hogeveen, woordvoerder van de woordvoerder.

Daarnaast benadrukt hij hoe belangrijk het is om te bellen in zulke situaties: “Zie je iets dat niet door de beugel kan of voel je je onveilig? Bel dan de politie op bijvoorbeeld 0900-8844 of gebruik het meldformulier op politie.nl.”

Door Klaas-Jan ter Veen

Psst, hier meer afleiding: