Wethouder Isabelle Diks wil niks meer zeggen over terugbetalen wachtgeld

Isabelle Diks
Isabelle Diks

Over het algemeen zijn wij erg te spreken over de samenwerking met het stadhuis en bestuurders in Grunn. Doorgaans wordt er transparant en pro-actief gehandeld richting pers. Zo krijgen we meestal keurig antwoord op alle vragen die we stellen, hoe pijnlijk die soms ook zijn voor de gemeente of de individuele bestuurder. Bij Isabelle Diks, de nieuwe GroenLinks-wethouder, is dat compleet anders.

De entree van mevrouw Diks in Groningen wordt gekenmerkt door veel gedoe. Er zijn prangende vragen over het wachtgeld dat ze ontving van de gemeente Leeuwarden, daarnaast is er veel kritiek geweest op de verblijfkosten die ze volgens HP/De Tijd ten onrechte ontving. De claims werden door Diks betwist, maar na overleg met de partij (lees een stevige reprimande) beloofde ze in november 2019 om alles terug te storten in de staatskas. Bij haar installatie als wethouder in Groningen, op 23 april, bleek dat ze nog geen euro had betaald. Maar, zo beloofde ze wederom plechtig: “Ik verwacht in mei te kunnen beginnen met terugbetalen.”

Het is inmiddels eind mei

Dat het allemaal zo lang duurt, komt volgens Diks omdat er allerlei afspraken moeten worden gemaakt met gemeente Leeuwarden, Den Haag en het bedrijf dat de terugbetaalregeling op zich neemt. Dat zal best, maar daar moet de burger met een betalingsachterstand bij de overheid niet mee aankomen. En los van dat sentiment: het is inmiddels eind mei, zou mevrouw Diks al begonnen zijn met het terugbetalen van het wachtgeld? Alle reden om contact op te nemen met Natascha van ’t Hooft, woordvoerder van wethouder Diks. Maar Natascha kan ons helaas niks wijzer maken. Mevrouw Diks wil namelijk geen reactie geven.

Althans, ze blijft bij haar uitspraken van begin deze maand: “Wat ze daar over wilde zeggen heeft ze gezegd en daar heeft ze niets aan toe te voegen of op aan te vullen.” De gemeente Leeuwarden stuurt ons door naar het bedrijf Visma Idella, zij zouden de terugbetaalregeling in orde maken. Maar Visma wil vanwege privacy niet ingaan op individuele gevallen. Lekker dan, die fijne transparantie waardoor het vertrouwen in de politiek hard groeit. Not. Omdat we dit al zagen aankomen, hebben we begin deze maand een uitgebreid WOB-verzoek gestuurd naar de gemeente Leeuwarden. In dat verzoek eisen we inzage in alle documenten, notullen, vergaderingen, overlegjes, mailconversaties en dergelijk over het wachtgeld van Diks.

WOB-verzoek

De gemeente heeft nog dik een week om ons verzoek te honoreren. Doen ze dat niet, dan zullen we niet schromen om daar werk van te maken, claims in te dienen en naar de rechter te stappen. Maar liever zien we dat mevrouw Diks zich net zo opstelt als haar collega’s in Stad. Dat betekent: gewoon normaal, eerlijk en transparant met vragen van de pers omgaan. Niet omdat Sikkom nou zo belangrijk is, wel omdat het vragen zijn die leven onder Stadjers. Wij zijn slechts het doorgeefluik. Met het niet beantwoorden van de vragen stelt ze ons niet teleur, of doet ze ons geen pijn, maar steekt ze in feite een middelvinger op naar Stad. En dat is behoorlijk kwalijk.

Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib is spot on over het vertrek van Diks naar Groningen:

Psst, hier meer afleiding: