Wethouder Van der Schaaf: Meer groen en een fontein op de Grote Markt

Iets bijzonders gemerkt aan de Grote Markt afgelopen dagen? Vast wel. Er werd namelijk volop geëxperimenteerd; bussen weg, verboden voor fietsers en meer. Een van de conclusies na de hittegolf die op hetzelfde moment plaatsvond: er moet meer groen komen.

Eem ter achtergrondinfo: de Grote Markt gaat op de schop. Volgens de laatste plannen gaat de herinrichting van hartje Stad in 2022 plaatsvinden, al wordt er nog volop geëxperimenteerd en gekeken naar de mogelijkheden.

‘Moet niet te saai worden’

Zoals de afgelopen dagen, waarop diverse varianten van beleid de revue passeerden; geen bussen in het gebied, fietsers dwars over de Grote Markt, verboden te fietsen in de Ooster- en Gelkingestraat.

Is wethouder Van der Schaaf iets wijzer geworden van al het geëxperimenteer? Ja. Vooral dat laatste is geen blijvertje, aldus de beste man tegen Dagblad van het Noorden. Zonder fietsers vindt hij dat gedeelte van de binnenstad wel heel saai worden.

Groen en een fontein

De oude fontein op de Vismarkt

Maar er viel de wethouder nog iets op: het was warm in het centrum. Heel warm. Mede omdat het experiment in de gigahete binnenstad plaatsvond, is hij tot de conclusie gekomen dat er iets moet gebeuren op de Grote Markt: meer groen en verkoeling.

Van der Schaaf: “Dat is niet alleen politiek wenselijk, maar gewoon nodig.” Hoe? Meer bomen en een fontein, bijvoorbeeld aan de voet van de Martinitoren.

‘Een groene poort’

Dan nog de busbaan en weg naast de Martinitoren, die verliezen met het verdwijnen van de bussen natuurlijk hun functie. En vroeger, voor de Tweede Wereldoorlog, stond daar een gebouwtje. Wie weet komt dat wel terug.

“Daar willen we iets voor bedenken. We kunnen er weer een gebouw neerzetten, maar ook een poort”, stelt de wethouder voor. “Een verticale tuin is misschien wel een optie, een groene poort waar je lekker kunt zitten. Zo’n plek is goud waard. Ook corona heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk goede openbare parken zijn.”

Eind van het jaar

Rond het eind van dit jaar vindt er waarschijnlijk een groot debat plaats over de plannen. Naar aanleiding daarvan worden er concrete voorstellen voor de herinrichting van de binnenstad van Groningen opgesteld en gepresenteerd.  

Van der Schaaf: “Ik hoop op een goed debat met veel meningen, want we doen het in principe voor honderd jaar.”

Psst, hier meer afleiding: