Whoei! Arriva verlengt tot einde werkzaamheden alle treinen tussen Stad en Jellejelleland. Later deze maand nog meer spoorellende

Er moest anderhalve week leed aan vooraf gaan, maar eindelijk is er actie in de taxi. Alhoewel, een taxi bellen is niet meer nodig, want Arriva verlengt tot en met zondag alle treinen tussen Hoofdstation en Jellejelleland. Dat maakt omreizen via de Leeuwarden opeens een stuk aantrekkelijker.

Moet wel eem opgemerkt worden dat Arriva natuurlijk ongewenst slachtoffer is van de krankzinnige buitendienststelling die ProRail heeft geïnitieerd tussen Groningen en Meppel. En natuurlijk van hun concullega’s van NS die eens te meer aantoonden dat de spoorlijn naar Groningen voor hun de laagste prioriteit heeft. Zolang hun HQ in Utrecht en die verrekte bloemenfloriade in Flevoland maar goed bereikbaar zijn.

Playmobil

Aan de andere kant. Het is net zo krankzinnig dat de twee Noordelijke hoofdsteden qua spoor met elkaar verbonden zijn met playmobiltreintjes. Echt gerieflijk zitten is er niet bij en eem werken op de laptop is passen en meten in de kleine ruimte. Als je al een zitplek hebt natuurlijk. Maar dat is geen recht. Want je reist met vervoerbewijs.

Vervoeren was er de afgelopen anderhalve week echter ook regelmatig niet bij. En als het je dan gelukt was je in de sneltrein naar 058 te wurmen, was het maar de vraag of je de krappe overstap naar de NS-trein richting Zwolle kon halen. Daarvoor nogmaals de tip: neem de stoptrein. Je bent iets langer onderweg, maar je bent voor de meute van de sneltrein aan in Leeuwarden.

Het is ongehoord dat NS en Arriva niet samenwerken. Iedereen weet, privatisering en aanbestedingen en blablabla, maar in the end is de reiziger de dupe. En dat zijn er juist hier heel veel. Groningen is de jongste stad van ’t land en veel Stadjers hebben geen rijbewijs en/of auto. Juist daarom zijn goede treinverbindingen van essentieel belang.

Nog meer spoorellende

Maandag is de spoorellende Groningen – Meppel als het goed is klaar. Dat is echter niet het einde van overlast voor treinreizigers. Er staat nog heel veel meer op stapel. Op en rond het Hoofstation vinden van dinsdag 24 tot en met maandag 30 mei dag en nacht grootschalige werkzaamheden plaats. De huidige sporen 7 en 8 verhuizen naar het nieuwe spoordek aan de zuidzijde en worden aangesloten op het bestaande spoor.

Ook verhuist het monumentale seinhuis naar een tijdelijke plek verderop perron 3. Daarnaast worden de brugdekken van de tijdelijke hulpbrug over de sporen en op het station ingehesen. In deze periode rijden er bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Eemshaven. Op 29 mei is er helemaal geen treinverkeer mogelijk van en naar station Groningen en rijden er ook bussen tussen Groningen-Groningen Europapark, Groningen-Zuidhorn en Groningen-Delfzijl.

Psst, hier meer afleiding: