Wie helpt Mihai met een slaapzak de winter door?

De meeste Groningers kennen Mihai als de ‘stoepveger’ bij de Appie aan het Zuiderdiep. Dat doet hij vol overgave en met zoveel enthousiasme dat zijn vrolijkheid aanstekelijk werkt. In tegenstelling tot wat zijn aanstekelijke vrolijkheid doet vermoeden, heeft Mihai een vrij pittig leven.

Mihai is 46 jaar geleden geboren in weeshuis in Boekarest. “Ik was één van de duizenden weeskinderen die leefde in het riool,” vertelt hij twee jaar geleden aan ons. Het leven in het riool is keihard. “Het was verschrikkelijk, bijna al mijn vrienden snoven lijm en veranderden in zombies. Ik heb nooit lijm gesnoven, maar moest wel stelen om in leven te blijven.”

Van het Roemeense riool naar Zuiderdiep

Voor het jatten heeft de Roemeen zijn straf uitgezeten. Hij heeft negen jaar in de gevangenis gezeten onder erbarmelijke omstandigheden. “Het leven in de bajes was een hel. Nog erger dan het leven in het riool.” Als hij vrijkomt, besluit hij zijn geluk buiten Roemenië te zoeken. Via omwegen belandt hij uiteindelijk in Groningen en hij krijgt een plekje in de Kostersgang.

Maar dat betekent niet dat de problemen voorbij zijn. Mihai raakt verslaafd aan heroïne en het gaat snel bergafwaarts met de Roemeen. In 2004 beseft Mihai dat het zo niet langer kan en hij begint met afkicken, daar doet hij vier jaar over. “In 2008 was ik helemaal van de drugs af en deed ik echt mijn ogen open,” vertelt hij eerlijk op de stoep bij het Amsterdams Broodjeshuis.

help Mihai

Om zijn leven te bekostigen verkoopt hij de Riepe, maar daar heeft hij het na een tijdje wel mee gehad. Daarom vraagt hij aan het bekende broodjeshuis of hij in ruil voor wat geld de stoep mag vegen. Dat doet hij nu al een aantal jaren, en niet alleen voor het broodjeshuis, maar voor meerdere ondernemers aan het Zuiderdiep. Met het verdiende geld bouwt hij zijn schuld bij de zorgverzekering af.

Jarenlang heeft Mihai in een caravan gewoond. Tegenwoordig heeft hij een ander plekje en gaat het wat beter met Mihai. Zo goed dat hij de kracht en moed heeft verzameld om naar zijn oude weeshuis te fietsen vanaf Groningen, om geld in te zamelen voor het tehuis. Dat fietsen gaat overigens ook niet altijd van een leien dakje. Twee jaar geleden wordt hij geschept door een auto en belandt in de ziekenmand.

Gelukkig is hij inmiddels helemaal hersteld en veegt hij weer bijna dagelijks de stoepen op het Zuiderdiep. Maar nog steeds zijn er struggles. Zoals de kou. Er komen weer een paar gure winterdagen aan, en Mihai heeft te weinig dekens om zich te wapenen tegen de kou. Daarom heeft hij een briefje opgehangen in de Appie aan het Zuiderdiep die wij met alle liefde delen, opdat hij wat warmte krijgt.

“Spoed! Gezocht! Ik ben een lieve dakloze man. En ik ben op zoek naar een gratis slaapzak. Heeft u één over, wilt u die dan brengen naar Albert Heijn Zuiderdiep? X Mihai.”

Psst, hier meer afleiding: