Willem daagt gemeente Westerwolde voor de rechter als de asielzoekers Ter Apel hun tenten niet terugkrijgen

De blauwe tentjes die Willem Straat uitdeelde werden maandag enthousiast opgezet door asielzoekers Foto: ANP

Ondernemer en Stadjer Willem Straat wil dat Westerwolde de tentjes die hij uitdeelde in Ter Apel teruggeeft aan de asielzoekers. Gebeurt dit niet zal hij de gemeente voor de rechter dagen.

Dinsdagavond nam de gemeente Westerwolde de ongeveer 200 tentjes in beslag die de ondernemer op maandag had uitgedeeld aan asielzoekers die buiten moeten slapen in Ter Apel. Volgens burgemeester Jaap Velema was dat noodzakelijk vanwege de brandveiligheid en de sociale veiligheid.

Ontneemt mensen een dak boven hun hoofd

Willem, die de tenten kocht met behulp van een crowdfundingactie, is het daar niet mee eens en wil met de gemeente in gesprek. “Ik zal ze ze vragen de tenten die ze hebben afgepakt weer terug te geven aan de eigenaren. Gebeurt dat niet dan neem ik juridische stappen.”

Jan Maarten Pol van Actio Advocaten in Assen is door Willem gevraagd de juridische mogelijkheden te onderzoeken. Pol ziet reden om het besluit van de gemeente aan te vechten via een kort geding. “Ze zeggen dat het onveilig is, daar kunnen we wel wat tegenin brengen. En als het inderdaad onveilig zou zijn, kun je ook besluiten om bijvoorbeeld brandveiligheidsmaatregelen te nemen, in plaats van mensen spullen af te pakken. In het openbaar bestuur speelt ook altijd de menselijke maat: wat heeft die ingreep voor impact?”

Dat de gemeente zich baseert op de algemene plaatselijke verordening (APV) die bepaalt dat je niet zomaar ergens mag kamperen, is volgens Pol ook discutabel. “Die mensen zijn niet aan het wildkamperen. Ze waren daar al en ze blijven daar. Je ontneemt mensen alleen het dak boven hun hoofd.”

‘Als het nodig is wil ik ook wel brandblussers uitdelen’

Willem hoopt samen met de gemeente een oplossing te vinden. “Als het nodig is koop ik wel brandblussers. En als het om de sociale veiligheid gaat is er toch zeker wel een potje in Den Haag om extra beveiligers in te huren. Het gaat mij erom dat mensen niet buiten hoeven te slapen en dat er humanitaire opvang wordt geregeld. Ik weet wel dat dit een nationaal probleem is en dat Westerwolde wil dat Den Haag dit oplost. Maar die mensen zijn nu eenmaal hier en de gemeente heeft toch ook gewoon een zorgplicht.”

Door Maaike Borst. Artikel is ook gepubliceerd op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: