Winkels en horeca in Stad willen zaterdag open uit protest. De burgemeester knijpt oogje toe

lockdown loop lokaal

Het borrelt onder winkeliers, kroegbazen en restaurantuitbaters. Ze willen open, net zoals hun collega’s in omringende landen open zijn. Het water staat ze namelijk aan de lippen. En daarom komen veel ondernemers in Stad komende zaterdag in verweer. Lockdown of niet, ze gaan uit protest open. Burgemeester Schuiling gaf aan niet te gaan controleren daarop.

Een groep winkeliers wil met posters actievoeren om het publiek en de overheid duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. Andere retailers willen de deuren in ieder geval voor een dag openen, als protest. Ook veel horecaondernemers doen mee, geven ze aan op social media. Zo zijn er verschillende kroegen die de tap losgooien op zaterdag, sommigen doen dat zelfs al op vrijdag.

Duitsland en België wel, Nederland niet

De huidig lockdown loopt tot en met 14 januari. Het kabinet is nu koortsachtig in overleg om te kijken of die wordt verlengd. Onder dat overleg ligt het advies van het OMT om in ieder geval tot het einde van deze maand vast te houden aan de huidige maatregelen. Het lijkt erop alsof Ernst Kuipers, de nieuwe minister van volksgezondheid, daarin mee gaat (missen we Hugo de Jonge al?).

Dat is dus tegen het zere been van veel ondernemers die naar het nabije buitenland wijzen als belangrijkste argument. In Duitsland en België (net als in heel Europa en de rest van de wereld) zijn winkels en horeca, zij het met maatregelen als 2G, wel gewoon open. Gevolg is dat complete volksstammen Groningers over de grens in Duitsland dik doen. Dat zien de ondernemers hier met lede ogen aan.

Burgemeester steunt ondernemers en is klaar met de lockdown

Daarin worden ze gesteund door burgemeester Koen Schuiling. Die gaf op RTV Noord aan dat de strenge lockdown, wat hem betreft, niet meer effectief is. Komende zaterdag dient die dan ook te worden opgeheven, aldus de burgervader. “Ik kan me dan ook niet voorstellen dat het kabinet dit signaal uit vele regio’s naast zich neerlegt.”

Mocht dat wel gebeuren, dan moet ook Groningen de regels handhaven, vertelt Schuiling. Maar komende zaterdag knijpt de gemeente hoe dan ook een oogje dicht. ” We faciliteren altijd demonstraties. Ondernemers hebben weinig andere kans dan deze vorm te kiezen. Alle begrip daarvoor.”

Psst, hier meer afleiding: