Winter is coming? Experts en weerkaarten hinten op lange periode met dikke vorst

Winter 2012 – foto van Annet Eveleens

De kans op stevige winterkou in februari groeit met de dag. “Er zou zomaar geschaatst kunnen worden”, zegt oud-weerman Frans Schrader van De Telegraaf. Meteorologische modellen tonen dat statistisch de kans op extreme kou vanaf volgende week toeneemt door een ’fenomeen’ boven de Noordpool.

De winterweergoden lijken ons gunstig gestemd, aldus Frans. Boven de Noordpool splijt namelijk de polar vortex. Dat is een poel van zeer koude lucht die, als de omstandigheden juist zijn, om de zoveel jaar zorgt voor een koude winter in Europa. Op dit moment nemen experts en weerkaarten een sterke uitstroom richting het zuiden van de poolstraal waar. Uiting daarvan was het extreem winterse weer in Zuid-Europa. En vanaf volgende week kan die stroom voor echt winterweer in Nederland zorgen.

De laatste echte winter in Stad in 2012

Mitsen en maren

Dat hangt volgens Frans af of het hogedrukgebied boven Groenland een brug slaat naar Scandinavië. “Dat lijkt te gaan gebeuren en dan kan de temperatuur ’s nachts dalen naar -10”, aldus de oud-weerman. “Per 1 februari kunnen we pardoes in een echte winter belanden.”

Weervrouw Helga van Leur deelde vandaag op Facebook woorden van gelijke strekking. Om die kracht bij te zetten, plaatste ze de weerpluim voor de komende twee weken erbij. Daarop is te zien dat de controlelijn voor een langere periode diep onder nul schiet. Maar dat zegt op zich niet heel veel, legt Helga hier uit. Desondanks zien geleerden van Weeronline ook steeds meer rekenmodellen die wijzen in de richting van extreme kou.

KNMI is voorzichtiger

Bij de KNMI zijn ze echter wat voorzichtiger. Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker van het meetinstituut: “Het gemiddelde van alle modellen geeft aan dat we vanaf begin februari in Nederland normaal winters weer krijgen. De kans dat het de eerste week onder de min 5 wordt, wordt nu berekend op 5%. Het klopt dat een hogedrukgebied boven Scandinavië, waar het wél heel koud wordt, ook hier kouder weer zou geven. Maar die kans is nog relatief klein.”

Lees meer op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: