Wolf in Groningen gespot: in tegenstelling tot Friesland geen plannen voor hek rond provincie om het dier te weren

Er is voor de tweede keer sinds hij anderhalve eeuw verdween uit Groningen weer een wolf gespot in de provincie. En in tegenstelling tot onze Friesche buren, zijn er in Groningen geen plannen om het dier te weren met een hek.

Sloop daar gister een uit de kluiten gewassen Bello over de weg bij het pittoreske Groninger durp Blijham, of was het toch een wolf? Het tweede blijkt waar, stelt het Wolvenmeldpunt Nederland vandaag. En dat betekent dat dit de tweede keer is dat er eentje gespot is sinds het roofdier anderhalve eeuw verdween uit onze provincie – in 2015 zwierf er ook al een wolf rond, toen in Hoogezand. “Dit gaan we in Groningen, Drenthe en Overijssel veel vaker meemaken’’, zegt Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt.

#Hekkie

Toch is niet iedereen blij met de terugkeer van de wolf in Nederland: een kleine meerderheid van de Provinciale Staten van Friesland nam afgelopen zomer al een motie aan waarin staat dat de het roofdier zich niet mag vestigen in hun ‘provinsje’. Vooral vanwege de schade die ze kunnen toebrengen aan de landbouw. En al ontbreekt het aan een concreet plan om het dier te weren, een groep boeren die samen de stichting Wolvenhek Fryslân vormt, heeft dat wel. Namelijk een hek bouwen rond Friesland. Build that wall!Build that wall! Bou dy muorre! Bou dy muorre!

Maar bij de Provinciale Staten in Groningen lijkt men daar vooralsnog anders over te denken. De verantwoordelijke gedeputeerde Henk Staghouwer zegt dat er geen plannen zijn voor een hek om Grunn. Volgens Staghouwer is onze provincie desalniettemin wel goed voorbereid op een rentree van de wolf en de mogelijke schadelijke gevolgen daarvan voor de landbouw. Hoe dan? Ten eerste is er een schadefonds voor boeren, voor als hun vee ten prooi valt aan de wolf. Daarnaast is men aan het broeden op een subsidieregeling waarmee boeren hun weidegrond voor schapen en kleinvee kunnen afrasteren.

Filmpje van de wolf bij Blijham:

Psst, hier meer afleiding: