Gratis kermis op de Grote Markt met heel vet stadswapen

Ze kunnen met hun dikke materiaal makkelijk de ringweg blokkeren. Of de binnenstad afsluiten van de buitenwereld. Maar dat doen ze niet. Met publieksvriendelijke acties wil de brandweer de overheid dwingen om met een beter CAO-voorstel te komen.

“We kunnen wel langzaam rijden op de snelweg, maar als ik zelf in de file sta omdat iemand actie voert dan baal ik ook enorm,” vertelt een van de spuitgasten. En zo denkt eigenlijk het hele korps erover. Dus geen acties waar de samenleving last van heeft, maar publieksvriendelijk. Met de collectebus voor de brandwondenstichting in de hand.

Grote Markt

Beter dan de verwachting

De spontane kermis op de Grote Markt is onderdeel van de acties. In de hoogwerker van de brandweer zo eem twintig (ding kan tot dertig) meter de lucht in met een mooi uitzicht over het plein. Tof wel. Voor kleine kinderen. Maar ook voor Renske (21 uit Arnhem) en Cathelijne (22 uit Den Haag). Beide meiden studeren geneeskunde aan de RUG.

“Waarom? Het zag er cool uit en eerlijk: het is zelfs beter dan de verwachting. We mochten zelfs met zijn tweeën,” vertellen ze met een enorme glimlach net nadat ze uit de attractie zijn gestapt. De brandweerman uit het Oosten van de provincie had al gespot dat ze niet uit Groningen kwamen. Zo grappig een echt Groninger in gesprek met twee wichter van buiten de stad.

Grote Markt Groningen

Stadswapen

In plat Gronings:”Ik dacht al: jullie zijn geen Stadswichter. Dat hoorde ik al. Waar komen jullie weg? Oh Arnhem. Daar ben ik ook wel eens geweest. In Overijssel. De mensen zijn er erg gastvrij.” De Veenkoloniaal weet ook meer te vertellen over het brute stadswapen van Groningen dat de onderkant van het hoogwerkerbakje siert. Misschien wel de bijzonderste plek waar het stadswapen pronkt.

“Vroeger waren we brandweer Stad. Dat stond mooi op de wagens. Tegenwoordig zijn we Brandweer regio Groningen. Vinden we minder stoer. Daarom hebben we weer gewoon Brandweer Stad op de wagens geplakt. En onder het bakje hebben we met collega’s het stadswapen gemaakt. Leek ons wel mooi. Vond de commandant niet leuk, maar we mogen het zo laten.”

brandweer kermis

Psst, hier meer afleiding: