XL-coronateststraat in Stad sluit alweer na drie schaamtevolle weken. Kosten: minimaal zes ton

In allerijl werd eind augustus nabij transferium Meerstad een de moeder aller testlocaties gebouwd. Eentje waar per uur 3980902789 mensen kunnen worden getest op corona. Maar mensen kwamen er amper. Het werd zelfs een regelrechte en geldverslindende sof.

RTV Noord meldt dat de testlocatie, die sinds 20 september actief is, per 10 oktober ermee stopt. Dan sluit namelijk de aanbesteding waar de XL-testlocaties onder vallen.

Testen voor Toegang

De testlocatie wordt gebruikt voor Testen voor Toegang. Zo kunnen mensen zonder vaccin toch met een coronapaspoort, dat 24 uur geldig is, bij een horecagelegenheid of festival naar binnen. Ideaal die keuze naar de mensen toe om te voorkomen dat complete groepen worden buitengesloten. Maar kennelijk is de vaccinatiegraad zo groot onder mensen die willen stappen en hossen op KopjeK dat de straat amper gebruik wordt. Want druk is het zeker in de binnenstad en op festivals. Grotendeels dus zonder testen.

Dat is overigens een landelijke tendens. Er is dagelijks capaciteit voor 400.000 testen, maar er worden op topdagen slechts zo’n 140.000 afgenomen. Hoe de cijfers in Groningen zijn, is niet bekend. Daar zwijgt Xander Schurink van Hestia, het bedrijf dat de testen uitvoert, over. Zeker is in ieder geval dat de 25.000 tests per dag, wat de locatie kan verstouwen, nooit is gehaald. Waarschijnlijk zelfs in totaliteit over de afgelopen drie weken.

Kosten

Schuring houdt niet alleen zijn kaken stijf op elkaar aangaande het aantal tests dat is afgenomen. Ook over geld laat hij niks los. Volgens RTV Noord kost het open houden van een XL-testlocatie 300.000 tot 350.000 euro per maand. In dat bedrag zijn de personeelskosten en kosten voor de testanalyses nog niet eens meegenomen. Ook de knaken die naar de op- en afbouw van de enorme gaan, zitten daar niet in verwerkt.

In totaal heeft het gebouw in Groningen dadelijk twee maanden gestaan, waarvan het drie weken operationeel is. De snelle rekensom leert dat het de maatschappij dus al snel minimaal zes ton heeft gekost. Wat een gotspe. En wat worden er toch een paar handige hyena’s ongelooflijk rijk aan deze klucht.

Een jaar lang elke maand gratis bapao voor iedereen

Eem ter vergelijking: voor die zes ton had de overheid zo’n enorme bult broodjes bapao kunnen kopen dat iedere Groninger een jaar lang elke maand een gratis bapao krijgt.

Voor mensen die zich willen laten testen voor toegang blijven de kleinere testlocaties in Stad en Ommeland open.

Psst, hier meer afleiding: