Yooo gemeente, die optoppingen zijn toch geen gezicht?

Optoppingen Groningen

Het mag vast allemaal juridisch, want de wet kennen huisbazen doorgaans van binnen en van buiten, vooral de mazen weten ze goed te vinden. Maar of al die optoppingen voor de stad ook wenselijk zijn?

Steeds vaker zie je zogeheten optoppingen in het straatbeeld verschijnen. Dat zijn stukjes nieuwe woning geplaatst op oudere woningen, zodat er nog meer studenten in het pand kunnen wonen. Je ziet ze heel veel in de Schildersbuurt, maar ook steeds meer in het centrum.

Ziet er niet uit

Eigenlijk zie je ze in elke studentenbuurt. Misschien noodzakelijk, want de kamernood is (zeker nu) enorm in Groningen. Buitenlandse studenten slapen letterlijk op straat. Dus moet elke vierkante meter benut worden, ook al is het op het dak of in de tuin. Zit wat in.

Maar het oog wil ook wat. Het beschermen van historisch stadsgezicht is ook wat waard. Zoals hier aan het Zuiderdiep en de Hereweg. Bovenop hele oude en prachtige panden worden echt verschrikkelijk lelijke optoppingen geplaatst.

Optoppingen Groningen

Aanmodderen

Vast awesome om daar te wonen. Hartje binnenstad. Ook nog prima uitzicht en gewoon nieuwbouw met dubbele beglazing en alle andere gemakken. Maar wat is het lelijk. Het ziet er echt niet uit. Fantastische gevels worden keihard verneukt. Een klap in het gezicht van 050.

En het is typerend voor de vrijheid die groot vastgoedbezitters hebben in Groningen. Er wordt ze weinig in de weg gelegd. Ze mogen maar wat aanmodderen, omdat de gemeente en opleidingen graag willen dat al die studenten een plekje krijgen. Linksom, of rechtsom.

Stadhuis wordt langzaam wakker

Toch is dat sentiment voorzichtig aan het veranderen. Na ons onderzoek ‘Van wie is de Stad?‘ is men op het stadhuis een beetje wakker geworden. Voorzichtig worden de eerste maatregelen getroffen om huisjesmelkers aan te kunnen pakken.

En ook andere media pakken het probleem op. Zo heeft Dagblad van het Noorden regelmatig ons onderzoek uitgelicht. RTV Noord is met een eigen onderzoek naar misstanden in de particuliere huursector begonnen.

En komende zaterdag komt Argos (onderzoeksradio) op radio 1 om 14:00 uur met een reportage over het huurlandschap in Groningen. Het is een follow-up van ons onderzoek. We kunnen nu al melden dat het een boeiende uitzending wordt.

Ga het gesprek aan ( comments)