Yooo stadhuis: doe eem niet laatste stadsboerderij slopen in ruil voor prefab studentenflat

Uitwassen zoals drie verdiepingen prefabstudentenwoningen bovenop prachtige en historische panden in de binnenstad zou niet meer gebeuren. Het stadhuis is onverbiddelijk na onder andere ons onderzoek naar de particuliere huursector in Stad. Toch staat de laatste stadsboerderij van Groningen op de nominatie om gedeeltelijk gesloopt te worden.

Op de plek waar nu nog de stadsboerderij¬†staat (Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat 103), moet een klein flatgebouw komen met appartementen voor studenten en starters. De gemeente heeft inmiddels de sloopvergunning verleend aan Aviad Atia uit Zwolle, die een optie op het pand heeft. Volgens de ondernemer is het wel de bedoeling dat gedeelten van het pand in oude staat bewaard blijven. Maar tegelijk benadrukt hij tegenover Dagblad van het Noorden dat het allemaal wel heel oud is. “Je kunt er eigenlijk niets meer mee beginnen.”

Eeuwig zonde

Hiermee dreigt weer een belangrijk stuk historie van Groningen verloren te gaan dankzij de grillen van de particuliere huursector, die onze stad al zo ongelooflijk sterk in zijn greep heeft. En het gaat tegen de mooie woorden van de gemeente in, die ongeveer belooft dat uitwassen zoals prefabwoningen bovenop historische panden en het zomaar bouwen van appartementenflats in het centrum aan banden wordt gelegd. Kennelijk gaat dat niet op voor deze boerderij, er is immers een gedeeltelijke sloopvergunning verleend. Eeuwig zonde.

Want het pand is misschien wel stokoud, en allicht niet heel geschikt om appartementen van te maken. Maar moet dan alles sneuvelen voor studenten? Of beter: voor de portemonnee van ondernemers die hier niet neerstrijken om de historische stad te beschermen maar puur om geld te verdienen? Nee. Wat ons betreft niet. Zeker niet als het gaat om een pand als deze waar een belangrijke geschiedenis aan kleeft. Het gaat om de laatste stadsboerderij binnen de oude vesting van Groningen. De rest van al die boerderijen zijn al gesneuveld.

Bezint eer u begint

De boerderij in kwestie is in 1797 gebouwd. Tot 1964 heeft het zelfs dienst gedaan als melkveehouderij. Daarna zijn er studentenkamers ingekomen. De laatste eigenaar, Kootstra uit het Friese Wartena, laat het complex vervallen en verpauperen. En nu dreigt (gedeeltelijke) sloop van de laatste Groninger boerderij binnen de oude stad. Daarmee verdwijnt voorgoed een belangrijk stuk historie van Groningen. Omdat een of andere Zwolse ondernemer van de gemeente toestemming krijgt om een belangrijk stuk geschiedenis om te bouwen naar een lelijk prefab appartementencomplex. Stadhuis: bezint eer u begint.

Lees meer op de website van Stadshistoricus Beno Hofman

Stadsboerderij

Ga het gesprek aan ( comments)