Zalando en Tommy Hilfiger gaan tweedehandskleding verkopen

Tweedehandskleding, vroegâh was je een pauper als je ermee liep, tegenwoordig wordt het vooral weggezet als hip en duurzaam. Niet gek dus dat verschillende modegiganten nu ook in het tweedehands schuitje stappen.

En met giganten, bedoelen we ook echt giganten, namelijk Zalando en Tommy Hilfiger. Beide grote spelers in de mode-industrie beginnen deze maand met de verkoop van gedragen producten.

Tommy

Tommy doet dat in drie categorieën: oude Hilfiger-kleding ingestuurd door klanten – de inzenders krijgen daar een tegoedbon voor terug. Daarnaast retourspul van webwinkels plus nooit verkochte stukken uit de fysieke shops. En tot slot: een collectie nieuwe kleding gemaakt van items die niet meer gerepareerd konden worden.

Kortom, Tommy duikt volop in de snelst groeiende markt binnen de mode-industrie.

Zalando

Zalando heeft iets vergelijkbaars verzonnen, want ook de giga-webwinkel neemt straks kleding in. Bij voorkeur merken die Zalando zelf aanbiedt. Klanten krijgen hier, net als bij Tommy Hilfiger, een tegoedbon voor terug. Echter wordt bij Zalando straks ook aangeboden het tegoed te doneren aan een goed doel.

Tuurlijk, kleding meermaals dragen is duurzaam. Maar het gaat deze bedrijven in eerste instantie natuurlijk om poen, moge dat duidelijk zijn. Tweedehandskleding is booming, vooral onder de jongere doelgroep. Deze ommezwaai van bijvoorbeeld Zalando en Hilfiger moet voorkomen dat veel van die klanten afstromen naar andere aanbieders van vintage spul, zoals United Wardrobe en Vinted.

Strengere regels

Daarnaast worden de regels omtrent milieu en klimaat ook steeds strenger. Veel oude kleding en retourzendingen belanden nu in de verbrandingsoven, omdat het simpelweg goedkoper is dan sorteren en de boel weer klaarmaken voor de verkoop. Maar dat wordt straks anders. Er geldt al een CO2-tax voor het verbranden van textiel en binnen enkele jaren wordt deze manier van werken helemaal verboden in de EU.

Wat denk jij: goeie stap van modereuzen Tommy Hilfiger en Zalando? Laat het weten in de comments op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: