Zes bijzondere straatnamen in Groningen

Pijpstraat straatnamen Groningen

Bijzondere straatnamen, je komt ze overal in Nederland tegen. Grunn heeft er ook een aantal die opmerkelijk kunnen zijn. Daarvan hebben we vijf verzameld en voor het gemak hebben de oorsprong van de naam uitgezocht. Leuke weetje voor bij de borrel.

Pijpstraat

Eén van de opvallende straatnamen van Groningen is de Pijpstaat. Wordt vaak in verband gebracht met de hoerenbuurt (zie ook volgende straatnaam), maar de oorsprong van de naam heeft niets met seksuele handelingen te maken. Een stenen brug werd vroeger een ‘pijp’ genoemd. De Pijpstraat kruiste met een stenen brug het Boterdiep, wat toen nog een kanaal was.

straatnamen Groningen

Wipstraat

Parallel aan de Pijpstraat loopt de Wipstraat. Vandaar dat het lijk of het buurtje vroeger de rosse buurt van Stad was. Maar net zoals bij de Pijpstraat is de realiteit een stuk minder spannend. Wip was een loskraan voor schepen in de 17e eeuw. Die lagen in het Boterdiep om gelost te worden waarna de handel via de wip op de kade van de Wipstraat belande.

Meeste vrijpartijen in deze straat van de stad? Nee, deze wip in de naam van de Wipstraat was een loskraan voor schepen. Ook deze straat lag vroeger aan het water. Misschien idee om even langs te wippen? Snap je waarom.

Kreupelstraat

Katjelam en daarna kreupel naar huis lopen door deze straat naar je studentenkamer? Mwah, daar komt de betekenis van deze straat niet vandaan. De naam Kreupelstraat komt van Kropelgilde, een clubje pottenbakkers van heel vroeger uit Groningen die in deze straat woonden, potten bakten en verkochten.

Illegaliteitslaan

Illegaal heeft tegenwoordig een andere betekenis dan het in de oorlogsjaren hadden., het heeft er eigenlijk niets mee te maken. Maar vanwaar dan wel illegaliteit in deze straat? Illegaliteit komt van personen en groepen die in de tweede wereldoorlog verzetsacties organiseerden of uitvoerden. Daardoor heeft deze straat deze naam gekregen.

straatnamen Groningen

Butjesstraat

Het verhaal van de Butjesstraat is leuk om te weten. De oorsprong van de straatnaam is niet zo interessant, het verwijst namelijk naar een of ander brouwersgilde. Het gaat erom dat deze straat heeft gezorgd voor het veelgebruikte Groningse woord ‘butje’. In deze straat heeft namelijk een huis gestaan voor kinderen met een beperking. Zij werden de butjes genoemd. Tegenwoordig wordt het woord nog steeds gebruikt als een scheldwoord.

Grote Kromme Elleboog

Dit is misschien wel de meest vreemde straatnaam van Groningen. De Grote Kromme Elleboog heeft z’n naam te danken aan de knik die in de straat zit en die de ambtenaren blijkbaar meteen aan een elleboog deed denken. Dit is een leuke naam om toeristen uit te laten spreken, kun je lachen.

Kleine Snor

Een snor of snurre is een straatje die weinig betekenis heeft door de kleine afmetingen. De Kleine Snor is inderdaad erg klein, zelfs de kleinste straat in Groningen. Er is net genoeg plek voor je snorfiets.

Door Robert-Jan Rotmensen

Ga het gesprek aan ( comments)