Zeven chille dakterrassen in Groningen

De hemel schijnt helemaal het einde te zijn: hoog in de lucht pilsjes drinken met oude bekenden. Heerlijk. Het enige wat daar een beetje bij in de buurt komt hier op aarde is… een dakterras natuurlijk! Daarom: zeven pareltjes op hoogte in Groningen.

Want verkoeling, zoek je hogerop. Daar waait het harder, zit je verder van de opgewarmde grond af en heb je een mooi overzicht van al het moois dat voorbijloopt. Nee, van dakterrassen kun je er nooit genoeg hebben. Helaas zijn het er in Stad maar een paar en je moet ze wel weten te vinden. Weet je wat? We helpen je een beetje op weg. Kun je met de hittegolf des doods alvast je plekkie claimen daarboven.

1. Block & Barrels

dakterras

Bepakt en bezakt loop je door Stad. De thermometer geeft standje Oelek aan. Of Brandal, wat jij wil. En het enige wat je wilt, is een kouwe rakker en een goed stuk vlees. Dan moet je toch echt naar Block & Barrels. Wanneer je daar binnenstapt, dringt een kruidig geurenpalet via je neusvleugels je ruiker binnen. Vlees en bier, lekker man.

Als je die gouden combo dan ook nog eens buiten op een gezellig dakterras kunt nuttigen, dan ben je klaar. Done. En let vooral op de vette details van graffiti-kunstenaar Klaas Boter en cute koeienfoto’s. Maakt het helemaal af.

2. Brouwerij Martinus

Stad en bier gaan hand in hand. Dat kun je zien aan de zwalkende studenten die op zondagochtend zigzaggend over de gele klinkers hun weg naar huis proberen te vinden, maar ook aan Brouwerij Martinus. Die knallen heel wat degelijke biertjes in elkaar in hun brouwerijtje aan de Kostersgang. Grunneger Gründlichkeit.

Aan bier geen gebrek dus, bij Martinus. Maar aan chille spotjes om het vloeibare goud te nuttigen ook niet. De brouwerij zit in een monumentaal pand, waar vroeger een drukkerij zat. Resultaat: een industriële vibe in een gebouw waar het goed toeven is. Helemaal op het dakterras, waar zelfs bier groeit. Nou ja, hopplantjes in moutzakken. Awesome.

3. Vapiano

Een relatief nieuw pleintje op hoogte: het terras van Vapiano. De Italiaanse fastfoodtoko in de Poelestraat is nu ruim een jaar open en dat loopt wel aardig. Goedkoop happen, dat werkt wel in een studentenstad. En al moet je voor écht lekkere pizza’s ergens anders zijn, het dakterras is er wel eentje die je met U zou moeten aanspreken. Met view op de Oude Grijze.

4. La Place

Broodje roomkaas!

5. Cantina Mexicana

Señoras y señores, esta es una joya escondida: Cantina Mexicana! Door: Google Translate. Betekent zoiets als ‘goed plekkie’. Want een buitenchillspot midden in Stad aan de Vismarkt, dat is goud waard. 

Is sowieso gezellig bij het Mexicaanse restaurant. Knusse hoekjes en nisjes, antieke lingerie aan de waslijn en gezellige prullaria die je doet wanen in Zuid-Amerika. Tel daar een dakterras bij op, en je hebt genoeg redenen om binnenkort weer eens een burrito ter grootte van een opgerolde slaapzak naar binnen te schuiven.

6. De Toeter

Ja moi, da’s een schip. Klopt. Maar technisch gezien wel het dak van een schip én het dak van Brouwerij Rockin’ Ludina. Daarmee hoort het terras van Café De Toeter zeker in dit rijtje thuis en is het dobberende drijfding direct een van de allerchillste spots om te borrelen in de wijde omgeving. Amen.

7. ’t Feithhuis

In de schaduw van de Martinikerk staat ’t Feithhuis. “Groot en oud”, zegt een personeelslid, als we hem vragen om leuke feitjes over het gebouw. Daarna vertelt hij dat het vroegâh een pastorie was, en later woning van de stadsarchivaris meneer Feith. Maar nu vooral een groot en oud stadscafé waar je overigens ook een katerontbijtje kunt halen: dik omelet, espressootje en bruistablet. Good to know.

Hoe dan ook: van terrassen hebben ze daar ook wel verstand. De binnenplaats stond al eens als hidden gem in een lijstje van Esquire met beste verborgen terrassen van Nederland, maar veel mensen weten niet dat ze ook een dakterras hebben. Een supermooi spotje. Met zicht op de Martinitoren. Nadeel: is alleen open als de binnenplaats vol zit.

Wat is jouw favoriet? Laat het weten in de comments op Facebook. En zijn we er eentje vergeten, dan moet je het ook even zeggen!

Psst, hier meer afleiding: