Zo ziet het eruit als je het containerschip dat het Suezkanaal blokkeert in Stad neer zou kwakken

Screenshots via http://evergiven-everywhere.glitch.me/

Wat een gedoe met de Ever Given, het containerschip dat het o zo belangrijke Suezkanaal blokkeert. De drijvende stad is bijna vierhonderd meter lang en om een idee te krijgen hoe enorm dat eigenlijk is, heeft iemand speciaal een site gebouwd genaamd Ever Given Everywhere.

Al dagenlang blokkeert het schip dat onder de Panamese vlag vaart het Suezkanaal. Het schip was onderweg van China naar Rotterdam en raakte waarschijnlijk uit koers door een flinke zandstorm. Kan gebeuren natuurlijk, maar het is wel een incident met gigantische gevolgen. Grofweg 10% van de totale wereldhandel passeert namelijk het kanaal. Ter illustratie: scheepsverzekeraar Lloyd’s List stelt dat de Ever Given dagelijks voor ongeveer 9,6 miljard dollar aan vracht blokkeert tussen Azië en Europa.

Dat ding moet dus zo snel mogelijk losgetrokken worden en het lijkt erop dat dit ook eindelijk staat te gebeuren. De achterkant is inmiddels uitgebaggerd. Nu de voorkant nog.

Ever Given Everywhere

Een beste klus, zo blijkt. Het schip is gigantisch. Hoe gigantisch? Dat check je op de website Ever Given Everywhere. Een slimmerik heeft daar een tooltje online gezet waar je kunt zien hoe groot de Ever Given is in vergelijking met z’n omgeving. Elke willekeurige omgeving, om precies te zijn. Je kunt het schip voor de beeldvorming overal ter wereld neerzetten.

In hart Stad bijvoorbeeld. Past precies tussen de Martinitoren en Der Aa-kerk, zo is te zien op de afbeelding. Hoe het drijvende gevaarte eruitziet in het Noorderplantsoen, naast de Euroborg of elders in de wereld? Probeer het vooral zelf uit op de website.

Psst, hier meer afleiding: