Zo ziet het nieuwe eeuwenoude Hotel Corps de Garde er vanbinnen uit

‘Waar Groningen begint’ is de slogan van de nieuwe Hotel Corps de Garde.

Groningen kent tig mooie historische panden. Eentje die zeker in het oog springt is Hotel Corps de Garde aan de Oude Boteringestraat 74. We mochten een kijkje nemen in het eeuwenoude pand, dat door nieuwe eigenaren in een modern edoch authentiek jasje is gestoken.

Aanstaande donderdag, 5 augustus, openen de deuren van het hotel voor gasten, vertelt Marloes Hemmel (36). Samen met haar partner Jan Akkermans (40) runt ze het hotel. Ze zijn er bijna helemaal klaar voor. Alleen beneden wordt nog geklust. “Dit wordt een multifunctionele ruimte”, vertelt Marloes. “Voor vergaderingen bijvoorbeeld, of bedrijfsborrels en proeverijen.” Bijzonder is dat in de ruimte een stuk van de oude stadsmuur van Groningen is verwerkt.

Een stukje van de oude stadsmuur is nog zichtbaar in deze multifunctionele ruimte.

Terug in de tijd, met een modern tintje

Het pand waar Hotel Corps de Garde in zit stamt uit de 17e eeuw. Het was toen een wachthuis voor militairen en stadswachters die de noordgrens van de stad bewaakten. Voordat het een hotel werd, fungeerde het ook nog een tijdje als gevangenis en als thuishaven van de vrouwenvereniging van Vindicat.

Die rijke historie willen Marloes en Jan laten terug laten komen in de inrichting en aankleding van hun hotelkamers. “We hebben iemand die verstand heeft van monumentale panden en kleuren naar de kamers laten kijken”, legt Marloes uit. “De kleuren van vroeger komen terug in de kamers, dat hebben we dus authentiek gelaten. Met hippe meubels maken we het weer eigentijds.” Daarnaast keren de oude draagbalken in veel kamers terug, op de bovenverdieping zijn ze zelfs nog in de originele donker houten kleur zichtbaar.

In de hotelkamers zijn kleuren van vroeger gebruikt.

In totaal zijn er negentien hotelkamers en één appartement. De getallen lopen van 1 tot 20, want nummer 13 – een ongeluksgetal – was in het vorige hotel al geskipt. “We weten niet van elke kamer waar het ooit voor diende, bijvoorbeeld in de tijd toen het een wachthuis was. Misschien komen we daar ooit nog achter. Voor nu proberen we het zo authentiek mogelijk naar buiten te brengen.”

‘Waar Groningen begint’

In de lounge beneden wordt dagelijks een ontbijt en lunch geserveerd. Ook is er een uitgebreide borrelkaart. Maar geen diner. “Daar hebben we bewust voor gekozen. Voor diners willen we de mensen de stad in sturen. We hebben genoeg tips!”

Behalve de gasten die al in het hotel kwamen, bedrijfsmensen en 60-plussers, hopen Marloes en Jan ook een nieuwe doelgroep aan te spreken: 25-plussers. “Jonge stellen met kinderen, bijvoorbeeld. Die even een stedentrip gaan doen.” Vanuit Hotel Corps de Garde kunnen ze Groningen gaan ontdekken, is het idee. Vandaar de slogan: ‘Waar Groningen begint’. “Hier begint de tijd om te genieten. Tijd voor elkaar. Tijd voor een glas wijn. Tijd om Groningen te beleven en te ontdekken.”

Details vanuit een van de idyllische hotelkamers.
Psst, hier meer afleiding: