Zoveel haat omdat mensen die niks hebben en buiten slapen een tentje krijgen. Het is bizar

tentjes ter apel

Mooie actie van Stadjer Willem Straat: een crowdfunding om tentjes te kopen voor vluchtelingen in Ter Apel. Is nodig omdat Den Haag verzaakt in de mensenrechten. Honderden slapen daar buiten. Waaronder ook vrouwen en kinderen. Binnen een paar dagen had Willem meer dan 10.000 euro en gister deelde hij 200 tenten uit. Groot hart die man, maar het komt hem op bakken stront te staan.

Vooropgesteld: het asielbeleid deugt niet. Ter Apel en omgeving worden opgezadeld met een enorm groot probleem, veel te groot voor het kleine Groningse dorpje tegen de Duitse grens aan. Het enige Nederlandse aanmeldcentrum voor vluchtelingen (waar wordt onderzocht of het een ‘echte vluchteling’ is of een economische) zit daar en nu er meer ontheemden zijn dan ooit loopt alles vast. En het ging al jaren eigenlijk niet goed. De ontwrichting in het dorp is niet van gisteren. De onvrede ook niet. Er wordt gestolen, er zijn vechtpartijen, het OV wordt geteisterd. Kortom: het is bijzonder naar voor de lokale middenstand en bewoners.

Ter Apel moet anders

Begrijpelijk dus dat mensen die situatie meer dan beu zijn. Dat moet Den Haag zich aanrekenen. En vooral: het wordt tijd dat de regering in actie komt, de brut regelt. Dat moet al jaren. Maar nu meer dan ooit. In Oekraïne woedt een bloederige oorlog. In Syrië en Yemen is dat al jaren dagelijkse kost. Net als in vele Afrikaanse landen. Afghanistan is de hel op aarde als je geen radicale moslim bent of gewoon als vrouw bent geboren. In totaal zijn in 23 landen serieuze oorlogsconflicten. Dan heersen ook nog honger en droogte in grote delen van de wereld. En wat te denken van de vele repressieve regimes, geen pretje.

Dat in ogenschouw nemend is het niet gek dat zo’n 90 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn. Een absoluut record. Het overgrote deel van die mensen wordt opgevangen in de regio. In landen als Turkije (afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld 3,5 miljoen Syriërs) en Libanon (1,5 miljoen vluchtelingen, waarvan 800.000 Syriërs in een land met 7 miljoen inwoners). Zelfs Irak vangt 225.000 Syrische vluchtelingen op, terwijl dat land zelf ook nog half in oorlog is. Ook zo’n 90 procent van de Afghaanse vluchtelingen wordt ook in de regio opgevangen (Iran en Pakistan vangen samen 2,5 miljoen Afghanen op). In Afrika gaat het net zo, ook daar worden de meeste vluchtelingen in buurlanden opgevangen, zo’n 70 procent zelfs.

War, everywhere is war

Er is ook een deel dat in Europa komt, via tal van routes en vaak met gevaar voor eigen leven. Duitsland vangt binnen Europa met afstand de meeste vluchtelingen op. Daarna volgen Frankrijk (samen met Duitsland goed voor de helft van het aantal vluchtelingen in Europa), Spanje, Griekenland, Italië, België, Zweden en dan pas Nederland. Ook afgezet tegen het aantal vluchtelingen op duizend inwoners staat Nederland in de Europese middenmoot. Het is dus absoluut niet zo dat Nederland, wat vaak gesteld wordt, alle vluchtelingen moet opnemen of dat ze allemaal hiernaartoe komen. Is gewoon niet waar. Die zitten vooral in de regio en in kleinere getale in andere Europese landen. Wel waar is dat er veel vluchtelingen komen, meer dan normaal en veel meer dan Ter Apel aankan. Daar moet dus absoluut wat aan gedaan worden.

Denk bijvoorbeeld aan snellere procedures, adequaat uitzetten van mensen uit veilige landen (hoewel de praktijk vaak weerbarstig is), strenger handelen tegen gasten die het verneuken, misschien ook strenger kijken naar hoeveel mensen we überhaupt aan kunnen en meerdere aanmeldcentra openen. Moet allemaal gebeuren. Maar daar hebben de mensen die nu buiten slapen in Ter Apel niks aan. En is zo dat er vechtpartijen zijn. Dat het er niet prettig is. Maar dat is ergens ook wel weer logisch als zo met mensen wordt omgegaan. Een groeiende meute weet niet waar het aan toe is, waar men naartoe moet en slaapt radeloos buiten. Ook vrouwen en kinderen. Mensonterend en het druist tegen alle mensenrechten in. Dat doet wat met mensen.

Mooie actie levert bakken stront op

En dat trekken Willem Straat en vele anderen zich aan. Niet omdat ze willen pochen of niks geven om armoede onder Nederlanders, daar doet Willem ook het nodige voor. Wel omdat hun hart zegt dat dit zo niet kan. Zelfs Jan Huzen concludeerde dat na een bezoek aan Ter Apel. En dus komt Willem, met steun van vele Groningers, in actie. Hij regelt 200 tenten voor mensen die niks meer hebben, op drift zijn geraakt en gestrand in Ter Apel, ver weg van haard en familie. Geen euro overheidsgeld wordt eraan gespendeerd. Niemand heeft voelt er iets van. Gelukkig levert het nieuwbericht veel likes op. Maar amai, wat een drek komt er ook los.

Vaak van accounts die we nooit zien. Mensen uit Kerkrade, nepaccounts, profielfoto’s van een hondje met rode boerenzakdoek en wat glitters in het kader. En verbazend vaak oudere mensen. Ze komen allemaal haten. Allemaal Willem afzeiken. Mensen doodwensen en eigen volk eerst. Elke minuut weer een nieuwe reactie. Jammeren dat ze ook een tentje willen. Een tentje. Ze willen ook een tentje. Jaloers zijn op mensen die niks meer hebben, op de vlucht zijn voor ellende die wij vorige eeuw hadden en ver van huis in de openlucht slapen met honderden anderen. Dat is een nare eigenschap.

Artikel gaat verder onder de Facebookpost

Het Facebookriool

Uiteraard zitten er lui tussen die er misbruik van maken, maar ook mensen die oprecht op de vlucht zijn voor oorlog en andere horror. Dat moet in Ter Apel worden uitgezocht. Net zoals we verzekeringen niet opheffen omdat er misbruik van wordt gemaakt, dat moet per geval worden uitgezocht. Maar enorme legers Facebookstrijders weten bij voorbaat al: het zijn allemaal gelukzoekers, die geen tentje, laat staan een dak verdienen. Crepeer maar in de openlucht met je kinderen of kom dan niet. Dan poets ik ondertussen mijn profiel op met de Oekraïense vlag en wat hartjes omdat ik zo van de naastenliefde ben.

Zo gaat dat als een bericht afzakt naar het stinkende Facebookriool. Geen houden aan. Geen doen om te moderaten. En zo zonde. Laat ze alsjeblieft de tijd en energie steken in acties voor Nederlanders die het moeilijk hebben. Besteden wij daar, als het in Groningen is, met liefde aandacht aan. Zoals we dat heel vaak doen met hartverwarmende acties voor Groningers die het moeilijk hebben. Daar heeft iedereen meer aan dan aan dat oeverloze, verongelijkte, abjecte en racistische gejammer. Alsof we niks hebben geleerd van onze geschiedenis. Spoiler: vluchtende Joden uit Duitsland werden net zo ontvangen en bejegend. Het waren gelukzoekers die voor onze rijkdom en vrouwen kwamen. Sluit de grenzen.

Check hier maar eens hoeveel de retoriek van het Facebookriool lijkt op hoe mensen tegen vluchtende Joden in de jaren ’30 aankeken. De gelijkenissen zijn beangstigend. Daarmee niet gezegd dat er nu een dictator is die een heel volk wil uitroeien. Er wordt dan ook geen vergelijking getrokken met de Tweede Wereldoorlog, maar louter een parallel met hoe in de jaren 30 door sommigen naar vluchtende Joden werd gekeken.

Lees hier waarom vooral mannen vluchten

Uitgelichte afbeelding is van ANP

Psst, hier meer afleiding: