Zwart-wit

Kan ik: tegen racisme zijn en tegelijkertijd Akwasi een opruiende roeptoeter vinden? Tegen racisme zijn en niet met een oneliner op de Dam staan? Tegen racisme zijn en niet m’n profielfoto op zwart zetten? Tegen racisme zijn en wel vinden dat als mensen het zelf bekostigen een volksfeest op hun eigen manier mogen vieren, zelfs als anderen dat als diep kwetsend ervaren? Tegen racisme zijn en ook tegen positieve discriminatie? Tegen racisme zijn en ook benadrukken dat de definitie daarvan deels arbitrair is en daarom niet iedereen het erover eens is wat er nou wel of niet onder valt? Tegen racisme zijn en ook snoeihard stuk kunnen gaan om een goedgeplaatste racistische bak?

En kan ik dan ook: erkennen dat racisme een probleem is zonder een landverrader te zijn? Erkennen dat institutioneel racisme een probleem is zonder daarmee het politiekorps af te vallen? Erkennen dat racisme een probleem is zonder dat ik bij de stembus op een van de linkse partijen stem? Erkennen dat racisme een probleem is zonder een aansteller, overdrijver of jankerd te zijn? Überhaupt erkennen dat racisme een probleem is zonder daarbij een kant te hoeven kiezen?

Volgens mij wel. Want me aansluiten bij de beroepsactivisten, landverraders, racisten, wegkijkers of aanstellers, zoals ze elkaar allemaal liefkozend noemen, zie ik niet zo zitten namelijk. Een open houding hebben over diepgewortelde maatschappelijke kwesties als bewust-, onbewust- en institutioneel racisme lijkt me daarentegen dan weer wel een vruchtbare bodem voor een goed gesprek. Maar dan het liefst zonder te dreigen op elkaars gezicht te trappen als we het niet eens zijn.