Zwarte lijst: schmutzige Facebookpagina’s voor kamers in Groningen

Groningen vegan

Bijna dagelijks lijkt er een nieuwe Facebookpagina bij te komen waar kamers of huurwoningen in Groningen worden aangeboden. Inmiddels zijn het er tientallen. Met soms een paar honderd volgers, maar net zo vaak met tienduizenden volgers.

Veel van die volgers die opzoek zijn naar een kamer worden indirect verneukt door deze Facebookpagina’s. Dat komt omdat ze vaak woningen of kamers delen van aanbieders die niet te vertrouwen zijn, zoals Huurstunt, Huurwoningen.nl,  of Kamerstunt. Op deze sites betaal je tegen de wet in geld om in contact te komen met de eigenaar, terwijl de eigenaar vaak van niets weet.

Geen contactmogelijkheid zegt alles

Pagina’s als Huurwoningen in Groningen of Kamers in Groningen delen de advertenties van malafide bemiddelaars volop. In onze strijd tegen onrecht in de huursector hebben we inmiddels meermalen contact gehad met de beheerders van een aantal van die pagina’s. Helaas niet met alle beheerders, dat komt omdat bij sommige pagina’s geen contactmogelijkheid bestaat.

Uit de gesprekken die we wel hebben gevoerd, hebben we een beeld gekregen hoe deze business werkt. De pagina’s zijn voor een deel aangesloten bij een landelijk veilingsysteem waar ook sites als Huurstunt mee werken. Voor elke klik die ze genereren krijgen ze een geld. Daarom maakt het voor die pagina’s niet uit of de aanbieding nep is (wat vaak zo is). Het geld komt toch wel binnen.

Verschillende werkwijzes

Andere pagina’s werken specifiek voor een aanbieder van kamers en woningen. Zo heeft MoyMoy, waar echt heel weinig van deugt, tal van Facebookpagina’s om studenten mee te lokken die een kamer of woning zoeken. Klik je een paar keer verder op een door MoyMoy aangeboden kamer en je moet dokken voor een dienst waar je niet om vraagt en waarvoor ze geen geld mogen rekenen.

De beheerders, van pagina’s aangesloten op het veilingsysteem, die wij hebben gesproken voelen zich niet verantwoordelijk voor de misleiding en oplichting waar ze aan meewerken. Althans: ze lezen onze artikelen, horen onze bevindingen aan, maar plaatsen een dag later weer doodleuk een nepadvertentie waar woningzoekenden voor moeten betalen. En niet eentje, maar tientallen.

Want hoe meer advertenties, des te meer knaken het oplevert. Dat is makkelijk geld verdienen. Anoniem vanaf een zolderkamer studenten duperen en niemand die wat doet. Sterker: woningzoekenden trappen er met bosjes in en Facebook vindt het allemaal prima. Plaats je een lollig event om bier te gooien op Boef, dan krijg je een ban. Maar deze oplichters kunnen gewoon doorgaan.

Zwarte Lijst

Hieronder een aantal Facebookpagina’s in Groningen die met uiterst dubieuze en of malafide makelaars werken:

* Kamer huren in Groningen? Like ons! | 24.000 volgers en werkt samen met Huurstunt en Kamerstunt
* Huurwoningen in Groningen | 1400 volgers en werkt samen met Huurstunt en Kamerstunt
* Huren met Huurtoeslag in Groningen | 11.000 volgers en werkt samen met MoyMoy
* Appartement huren in Groningen | 1800 volgers en werkt samen met Huurwoningen.nl
* Alle Huurwoningen in Groningen | 3200 volgers en werkt samen met Huurstunt
* Studio huren in Groningen | 2100 volgers en werkt samen met MoyMoy
* Kamer huren in Groningen | 4200 volgers en werkt samen met MoyMoy
* Huurwoningen Groningen – Like ons | 1100 volgers en werkt samen met DirectWonen (onterecht betalen voor contact)
* Kamer / Studio te huur in Groningen| 2100 volgers en werkt samen met Huurstunt
* Appartement huren in Groningen | 1700 volgers en werkt samen met Huurwoningen.nl
* Huurwoningen in Groningen / Housing | 1000 volgers en werkt samen met Woningtarget (betalen voor niet bestaand aanbod)

Heb je aanvullingen voor deze lijst? Of vragen? Laat het ons weten in de comments, via een pb of ‘Dump je Meuk’.

Psst, hier meer afleiding: